PETRINJSKI ZELENI UTORAK: Aronija – jedna od najljekovitijih biljaka na svijetu

U utorak je, u sklopu programa "Petrinjski zeleni utorak", u Zelenoj kući održano predavanje na temu: "Aronija – jedna od najljekovitijih biljaka na svijetu", u suradnji sa Centrom Humanika.

870

U utorak je, u sklopu programa “Petrinjski zeleni utorak”, u Zelenoj kući održano predavanje na temu: “Aronija – jedna od najljekovitijih biljaka na svijetu”, u suradnji sa Centrom Humanika. Na predavanju su predstavljeni razni proizvodi od aronije lokalnih OPG-ova, te se razgovaralo o povijesti aronije i njenim zdravstvenim učincima.

Predsjednica Centra Humanika, Marina Kušan Hadžić ispričala je nešto više o uzgoju aronije.

“Aronija je jedna od najljekovitijih biljaka na svijetu. Veliki je ‘bum’ sa aronijom kod nas zato što biljka može rasti u gotovo svim uvjetima i na svim zemljištima. Podnosi vrlo niske temperature, do čak -35°C, nije joj potrebna prihrana, ne treba ju toliko čistiti od korova, nema potrebe za upotrebom pesticida. Znači, može se potpuno čisto, ekološki uzgajati i vrlo je lagana za uzgoj.”

VEZANE VIJESTI
VIDEO Gradska tržnica Sisak priprema se za otvorenje

Predsjednica Centra objasnila je i koje vrste aronije postoje, te kakve učinke ima na zdravlje.

“Prvo se u Europi uzgajala kao ukrasni grm, zbog lijepih cvjetova, a kasnije su se otkrila ljekovita svojstva lišća i bobica, te se počela konzumirati. Osnovne vrste su crvena, ljubičasta i crna, pa onda imamo kombinacije crne i ljubičaste, što već spada u hibride. Kod nas je najzastupljenija crna aronija. Mnoga istraživanja pokazuju da pomaže, između ostalih, kod kardiovaskularnih i onkoloških bolesti. Aronija je radikalan obnavljač ljudskih stanica.”

VEZANE VIJESTI
Završena prva faza obnove tradicijske kuće Jurinac

Također je predstavila proizvode lokalnih proizvođača koji su trenutno u ponudi i pojasnila kako koristiti aroniju u ljekovite svrhe.

“Ovdje ima jako velika paleta proizvoda različitih proizvođača. Prvo je krenuo sok, zatim sirupi, pekmezi, marmelade, pripravci sa medom… Sad je, uz sušenu aroniju za čaj, vrlo popularan i prah od aronije. Aronija je inače jako jaka, te je u ljekovite svrhe dovoljno uzeti 1-2 male čašice dnevno. Recimo, konzumira se poput nekakvog aperitiva.” – objasnila je predsjednica Centra Humanika, Marina Kušan Hadžić.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here