Nagrade najuspješnijim hrvatskim izvoznicima u 2016. godini dodijeljene su jučer u Zagrebu u sklopu 12. konvencije hrvatskih izvoznika održanoj na temu „Pozicioniranje hrvatskog izvoza“.

S područja Zagrebačke županije nagrađene su dvije velike tvrtke – svetonedeljska tehnološka tvrtka Rimac Automobili dobila je nagradu „Zlatni ključ“ za najinovativnijeg izvoznika, dok je čak tri nagrade – za najboljeg velikog izvoznika, za najboljeg izvoznika u Njemačku te najboljeg izvoznika u Kanadu dobila Pliva Hrvatska d.o.o čije je postrojenje smješteno u Savskom Marofu.

„Trudimo se povećati izvoz, investiramo, ulažemo u razvoj, zapošljavamo i dokazujemo da se u Hrvatskoj usprkos izazovima svakodnevice može uspješno i kvalitetno poslovati“, rekao je predsjednik Uprave Plive Mihael Furjan. Inače, Pliva Hrvatska d.o.o. vodeća je i najveća farmaceutska kompanija u jugoistočnoj Europi koja 90 posto svojih proizvoda izvozi.

Tehnološka tvrtka Rimac Automobili poznati je svjetski proizvođač električnih vozila visokih performansi koji se bavi i pružanjem tehnoloških rješenja globalnim proizvođačima u automobilskoj industriji. „Proizvodimo visokotehnološke proizvode s visokom kompleksnošću i velikom dodanom vrijednošću. Smatram da je izrazito bitno da i drugi izvoznici idu tim smjerom“, rekao je voditelj Odjela ljudskih resursa u Rimac Automobilima Aco Momčilović prilikom preuzimanja nagrade.

baner monitor 728x90

Konferenciju je organizirala udruga Hrvatski izvoznici čiji je predsjednik Darinko Bago upozorio da se struktura hrvatskog izvoza ne mijenja, dok je u svijetu zahvaćena snažnim promjenama, pri čemu sve više do izražaja dolazi izvoz složenijih proizvoda. „Sve više uvozimo složenije proizvode, a izvozimo sve jednostavnije. Kada se gleda po cijeni, uvoz nam je za oko 40 posto složeniji od izvoza i tu su potrebne promjene“, istaknuo je Bago.

U ime pokrovitelja, konferenciji je prisustvovala i potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić.

Foto: Zagrebačka županija

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here