Policija upozorava na veliku opasnost koja prijeti u vinskim podrumima

238

Na samom je vrhuncu sezona branja grožđa i spremanja mošta u vinske podrume, pa je policija preventivno upozorila građane na opasnosti koje prijete u vinskim podrumima za vrijeme vrenja mošta zbog mogućnosti trovanja ugljikovim dioksidom.

U procesu alkoholnog vrenja nizom se biokemijskih procesa u metabolizmu kvasca razgrađuje šećer i pretvara u alkholoh i CO2 (ugljikov dioksid), a plin teži od zraka se nakuplja u donjim dijelovima slabije ventiliranih podruma. Ovisno o površini podruma, istiskuje zrak u gornje slojeve tako da dolazi do situacije da kisik neophodan za disanje postaje nedostupan.

VEZANE VIJESTI
Besplatni pregledi madeža u Petrinjskoj kući zdravlja

Upozoravaju iz policije građane da prozračuju podrume i izbjegavaju samostalan ulazak u vinski podrum. U sredini zasićenoj ugljikovim dioksidom udisaji postaju sve dulji jer organizmu nedostaje kisika pa može doći do gubitka svijesti, pa i smrti.

Prisutnost ugljikovog dioksida u podrumu može se utvrditi paljenjem svijeće, a ugasi li se odmah, znak je da u podrumu ima više ugljikovog dioksida pa ga je potrebno prozračiti.

Osim toga, osobe koje su konzumirale alkohol u većoj mjeri također ne bi smjele ulaziti u podrum jer im je bitno smanjena sposobnost rasuđivanja i takve osobe ne prepoznaju opasnost kakvoj se izlažu, pišu iz policije.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here