U gradu Petrinji, gradu Prve hrvatske tvornice salame u tijeku je 12. po redu Petrinjska kobasijada!
Topla proljetna subota i miris kobasice izmamili su mnoštvo Petrinjaca i posjetioca iz okolnih krajeva na tradicionalnu Petrinjsku kobasijadu i izložbu gastronomije i kulinarstva! Kobasijada se ove godine održava po 12. put, a ova hvalevrijedna cjelodnevna manifestacija sjajna je prilika za druženje uz tradicionalne specijalitete ovog kraja.
Program je tradicionalno započeo već u 10 sati, a svečano ga je otvorio državni tajnik Tugomir Majdak.
Petrinjski gradonačelnih Darinko Dumbović je uvodno pozdravio pristune, a posebno vrijedne OPG-ove koji su, kaže, važni čuvari tradicije petrinjskog kraja.
Privremeni pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i imovinu Ante Marić je prilikom govora istaknuo kako je Petrinja grad koji najviše u Republici Hrvatskoj izdvaja za poljoprivredu i gospodarstvo.
Otvorenje cjelodnevne manifestacije spremni su dočekali vrijedni OPG-ovci sa svojim štandovima na koje su izložili rukotovorine, ukrasne i uporabne predmete, ali i ukusne slastice, a koje je u društvu državnog tajnika Majdaka, privremenog pročelnika Marića i ostalih suradnika obišao gradonačelnik Dumbović.
Kušali su pokoji kolač, tradicionalne petrinjske salenjake i domaće kobasice, posjetili Zelenu kuću, a onda su se u 11.00 sati primili kuhača i pridružili kuharima koji su spremali tradicionalni petrinjski doručak! Dumbović, Majdak i Marić potom su podijelili doručak spremljen od domaćih proizvoda s petrinjskih OPG-ova. Kuhar Dragan Bjekić ispričao nam je kako se sprema tradicionalni petrinjski doručak po kojem je ovaj kraj nadaleko poznat:
“U tradicionalni petrinjski doručak ide 1000 jaja, 50 kilograma kobasica, 50 kilograma špeka, 20 kilograma luka i začini. Priprema je trajala između četiri i pet sati, a duga je bila i predpriprema.”
Podijeljeno je oko 1000 porcija ovog ukusnog tradicionalnog doručka, a u odličan okus uvjerili smo se i sami!
Nakon doručka valjalo je pojesti nešto slatko, za što su se pobrinule vrijedne članice Udruge Đeram iz Dragotinaca. Predsjednica Kata Perković ispričala je što su sve pripremile:
“Svake godine tradicionalno već dolazimo na kobasijadu,a glavni cilj je prikazati naše tradicionalne domaće proizvode. Danas smo uz domaće kobasice, špek i domaći sir pripremili i različite vrste kolača poput orehnjače, kiflica i svega onog što se kod nas sprema za takve prigode.”
Članica Katarina Cvetanović ispričala je kako su se za ovu manifestaciju pripremale cijeli dan, no kako im je srca puno jer se posjetioci uvijek najradije okupljaju oko njihova štanda Gospođa Katarina nam je i spremno ispričala kako se spremaju tradicionalni salenjaci:
“Za pripremu salenjaka potrebno je otprilike kilogram brašna, kocka germe, pola litre mlijeka, žličica šećera, nešto malo soli, 3 do 4 žutanjka, jedno jaje cijelo i rakija za aromu. Zamijesi se tijesto, premaže salom, preklopi, pa tijesto ‘odmara’ pola sata. Postupak se ponovi četiri do pet puta i onda se razvalja na tanje, a fila se domaćim pekmezom. Kada se ispeku uvaljaju se u šećer i to je sve!”
Najiščekivaniji trenutak, proglašenje pobjednika kobasijade održao se u 19.00 sati. Ocjenjivački žiri sastavljen od stručnjaka s Agronomskog fakulteta proglasio je kobasicu Krešimira Žinića iz Gline najboljom, pa smo ga upitali koja je tajna pobjedničke kobasice: “Jedina tajna je da kobasicu treba napraviti od kvalitetnog mesa, a što se začina tiče stavljamo iste kao i svi drugi. Kobasica je rađena od svinje stare sedam mjeseci, zato je meso svijetlo, jer što je svinja starija kobasica je tamnija. Smatram da je žiri kvalitetno odradio svoj posao, jer sam se i na Kobasijadi u Marinbrodu, gdje je žiri činio sasvim drugi tim ljudi, također visoko plasirao. Tamo sam osvojio 2., a moj zet 1. mjesto, pobjeda ostaje u obitelji!”
Cjelodnevni program svojim su nastupima obogatili KUD Čuntićanka, KUD Pokupljanka Brest, KUD Graberje, KUD Mošćenica, folklorni ansambl Petrinjčica te Stare tambure, a sve je završilo koncertom Begina.
[srizonfbalbum id=1879]