Preko 250 izvođača na drugim Susretima na Kupi

Radio Televizija Banovina i mještani Slatine Pokupske organizirali su u subotu, 27. listopada, druge “Susrete na Kupi”- smotru folklornog stvaralaštva na kojoj se pjesmom i plesovima te bogatstvom nošnji predstavilo deset kulturno – umjetničkih društava i udruga sa šireg područja Sisačko–moslavačke županije.

Manifestacijom se nastoji podsjetiti na važnost očuvanja kulturne baštine i njeno prenošenje na mlađe generacije, upoznati s vrednotama naših krajeva, ali i susjednih zemalja te potaknuti na svijest o važnosti kulturnog identiteta i na uključivanje u njegovo očuvanje: „…odlučili smo se zato organizirati multinacionalnu smotru koja će pokazati bogatstvo i raznolikost kulturne baštine Hrvata, ali i nacionalnih manjina koje žive u Lijepoj našoj. Smatramo da nam je kao mediju na zadaću povjereno čuvanje baštine i kulturnog identiteta od zaborava, kako za nas same, tako i za naraštaje koji tek trebaju doći“, rekao je ovom prigodom direktor Radio Televizije Banovina Nikola Maričković.

Susrete je otvorio glinski gradonačelnik Stjepan Kostanjević koji je tom prilikom prigodno pozdravio okupljene te dodao kako je ovakva manifestacija od velikog kulturnog značaja za širu zajednicu.

Susretima su u ime Grada Petrinje prisustvovale Ivana Kordić, privremena pročelnica Upravnog odjela za financije, proračun i naplatu potraživanja te Jasmina Robinić, direktorica Poslovnih zona Petrinja. Smotru je došao podržati i vlč. Ivan Petrović, župnik Župe sv. Antuna Padovanskog iz Bučice.

Spojeni pjesmom i plesom te zajedničkom ljubavlju prema nasljeđu svojih predaka, koji su na prostorima Banovine, Pokuplja, Korduna, Posavine i Moslavine od davnina živjeli zajedno, folklorno stvaralaštvo je tako na smotri pokazalo deset društava i udruga;

  • KUD Treća sreća
  • Mješoviti pjevački zbor umirovljenika općine Kravarsko
  • KUD SLOGA-ĐURĐIC
  • HAKUD Mošćenica
  • KUD Seljačka Sloga-Gređani
  • KUD Kravarsko
  • SKD Mali Gradac
  • HKUD Radost Sela Sisak
  • Tamburaški orkestar FA Petrinjčica Petrinja

Nakon službenog dijela programa preko 250 izvođača i mnoštvo okupljenih gostiju nastavilo se družiti uz prigodni domjenak, pjesmu i ples.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here