Radni sastanak s ministrom uprave Ivanom Malenicom

808

Župan Ivo Žinić je danas, 4. rujna, u Velikom kabinetu sjedišta Sisačko-moslavačke županije u Sisku održao radni sastanak s ministrom uprave Ivanom Malenicom na temu povjeravanja poslova Ureda državne uprave Županiji. 

Reforma državne uprave kojom će se ukinuti uredi državne uprave, a njihovi poslovi povjeriti županijama kreće od 1. siječnja 2020. godine, a trenutno su u tijeku pripreme, kako u resornom ministarstvu, tako i u svim županijama.

“Nastavljamo dalje s ovom funkcionalnom reformom kojom će od 1. siječnja sljedeće godine uredi Državne uprave prijeći županijama. Na ovaj će način županije biti ojačane, ali i opterećene novim poslovima”, započeo je Žinić.

O koliko je opsežnoj reformi riječ govori i činjenica kako se temeljem izmijenjenog Zakona o sustavu državne uprave mijenja 66 posebnih zakona.

VEZANE VIJESTI
Božićna čestitka župana Žinića

“Radi se o povjeravanju poslova Ureda državne uprave županijama. Obim poslova koji je prethodio i koji nam slijedi je jako velik. Izmijenjen je Zakon o sustavu državne uprave koji je stupio na snagu 1. srpnja ove godine, a temeljem tog zakona mijenja se 66 posebnih zakona koja bi trebali stupiti na snagu 1. siječnja 2020. godine. Riječ je poslovima iz područja gospodarstva, opće uprave, društvenih djelatnosti, imovinsko-pravnih odnosa, otprilike 200 novih poslova pripast će županijama“, pojasnio je ministar Malenica, poručivši kako će korist predstojećih promjena najviše osjetiti građani koji će lakše i efikasnije ostvarivati određena prava:

“Cilj ove reforme je učiniti sustav efikasnijim i nadam se da ćemo na ovakav način, povjeravanjem poslova županijama, to i postići. Županije dakle od sada imaju na raspolaganju ispostave i matične urede koji su do sada djelovali u sklopu Ureda državne uprave i one će najbolje organizirati posao na način da svoje usluge i djelatnosti učine dostupnijima građanima.”

VEZANE VIJESTI
Svim sugrađanima pravoslavne vjeroispovijesti želimo sretan Božić

“Uredi državne uprave imaju čitav niz ispostava u jedinicama lokalne samouprave. S obzirom da imamo matičnih ureda u kojima nema dovoljno posla za ispunjavanje osmosatnog radnog vremena te ćemo djelatnike uključiti u obavljanje dodatnih poslova, primjerice poslova vezanih uz urudžbiranja. Na taj će način građani i izvan sjedišta županije moći obaviti što trebaju. Također, sva imovina koja je bila u vlasništvu Ureda državne uprave prelazi u županijski sustav.”

Ukupno bi 119 djelatnika Državne uprave trebalo prijeći u Županiju, međutim njih 28 ima uvjete za mirovinu, pa bi ta brojka mogla biti mnogo manja. Novac za njihove otpremnine, kao i za plaće onih koji prelaze, osiguran je iz državnog proračuna.

VEZANE VIJESTI
Župan Žinić reagirao na prosvjede ispred sisačke Rafinerije

“U Ministarstvu je predviđeno 350 milijuna kuna za plaće djelatnika koji prelaze u Županije te 150 milijuna kuna za otpremnine.”

Reformu je pozdravila i po ovlaštenju Vlade RH predstojnica Ureda državne uprave u Sisačko-moslavačkoj županiji Silvija Desić Basarić. Sastanku su prisustvovali i državna tajnica pri Ministarstvu uprave Josipa Rimac te zamjenici župana Ivan Celjak i Roman Rosavec.

Očekuje se kako će do 15. prosinca biti potpisan sporazum o povjeravanju poslova ureda državnih uprava između resornog ministra i svih župana.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here