Razgovaraonica kao podsjetnik na Svjetski dan autizma

404

Povodom 2. travnja – Dana svjesnosti o autizmu koji se obilježava diljem svijeta u sisačkoj Galeriji Sveti Kvirin održana je tematska razgovaraonica pod nazivom Autizam u očima očeva. UOSI SMŽ tradicionalno svake godine početkom travnja obilježava Dan svjesnosti o autizmu, rekla je predsjednica Udruge Dijana Smajo:

„Ove godine smo se odlučili da ćemo ga potpuno drugačije obilježiti, da hoćemo našim sugrađanima i lokalnoj zajednici pokazati, budući je jako veliki postotak brakova koji se raspadaju i pretežno se dešava da očevi u nekakvom strahu napuste obitelj, kroz pogled očeva na koji način se oni nose s poteškoćom svoga djeteta. Tako se rodila ideja, jer svi smo umreženi na društvenim mrežama i uvijek je mama u prvom planu te vidimo da su očevi dosta zapostavljeni, da ove godine čujemo na koji način oni proživljavaju teškoću svoga djeteta. Želimo da budu zaista otvoreni i da iz svog osobnog iskustva pokažu koliko je teško biti otac djeteta s autizmom.“ Žalosno je da se cijela priča o oboljelima od autizma svede na jedan dan u godini, jer mi živimo 365 dana u godini 24 sata, i zaista bih voljela da nam se sva vrata otvore  da konačno u cijeloj Hrvatskoj zaživi rana intervencija jer mi još uvijek stojimo unazad 20 godina, poručila je Smajo. Jedan od očeva s djetetom oboljelim od autizma je Velimir Novaković koji ima sina Karla i koji je ispričao kako je biti u toj ulozi: „Većinom lijepo, ali ima i ružnih trenutaka. No očvrsne vas to. Naučite neke stvari u životu koje možda ne bi znali da nemate takvo dijete. Društvo nas prihvaća jako dobro, čak i bolje od mog očekivanja.

VEZANE VIJESTI
Program obilježavanja 27. obljetnice ustrojstva 2. gardijske brigade Gromovi nastavljen u Sisku

Budimir Buda Šobat, otac djevojčice Saše, ove je godine postavio novi svjetski rekord u statičkom ronjenju na dah te je ispod vode ostao 24 minute i 11 sekundi. Taj događaj posvetio je svoj djeci i osobama s autizmom kako bi osvijestio s kakvim se preprekama susreću u životu. Sportaš je cijeli život: „Kako nam se desila Saša i prvi njen problem, a to je bio motorički problem kad je rođena. Naime, rođena je s krvarenjem u mozak i mi smo počeli s njom vježbati kada je imala 45 dana. Već samim time je ona počela biti u sportu. I ona je takoreći prvi proplivala, a onda prohodala, jer joj nismo dozvolili da hoda krivo, inače bi otišla u celebralnu paralizu. Nakon svega toga, kada smo završili s terapijom, mislili smo da je priči kraj, u smislu vježbe. Međutim, tada je ušla u autizam. Počeli smo vježbati defektološki, a uz to sam shvatio da je se mora fizički aktivirati.“ Šobat vježba s kćerkom 10-45 minuta i naglašava da je potrebno strpljenje.

VEZANE VIJESTI
SISAK Mladić (25) uporan u prijetnjama djevojci (23)

Inače, u Hrvatskoj je registrirano preko 2000 osoba s autizmom, dok je procjena da ih je iz autističnog spektra blizu 8000. U Sisačko-moslavačkoj županiji registrirano ih je preko 50, a udruga u članstvu ima blizu 30 djece i mladih s dijagnozom autizma ili poremećajem iz autističnog spektra, ali je pretpostavka da ih je puno više.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here