U sklopu obilježavanja Dana Sisačko-moslavačke županije, a u organizaciji Tehničke škole Sisak, u pješačkoj zoni u Sisku 8. lipnja je održana 4. izložba električnih i hibridnih vozila.

Ravnatelj Tehničke škole Sisak Davor Malović podsjetio je kako je izložba  organizirana u sklopu ovogodišnje 6. po redu utrke solarnih električnih vozila SOELA.

„Manifestacija je postala već o međunarodna. Ovom izložbom mi ustvari otvaramo jednu trodnevnu manifestaciju koja se sastoji od ove izložbe, jedne konferencije i utrke solarnih automobila. Ovo je način da prezentiramo javnosti dosege u toj industriji proizvodnje električnih automobila. To je naš nekakav trend kojeg smo si zacrtali u budućnosti da pratimo sve nove tehnologije, od obnovljivih izvora energije, električnih automobila, robotike, dronova, umjetne inteligencije, što ćemo uskoro početi raditi itd. “, rekao je Malović.

VEZANE VIJESTI
Stipendije liječnicima za poslijediplomski doktorski studij

Već šestu godinu za redom Tehnička škola Sisak organizira utrku solarnih električnih vozila – SOELA-u, a utrku već četiri godine prati i izložba električnih i hibridnih vozila koja pokazuje ono najnovije na tržištu ovih automobila. Utrka i izložba su plod znanja i inovativnosti kod učenika i entuzijazma kod profesora Tehničke škole Sisak, a sve je to doprinos ekologiji i zelenom, održivom razvoju. Sisak je pot ome jedinstven u Hrvatskoj, ali i šire, istaknuo je profesor Stevče Arsoski.

„Mislim da smo i mi odmakli u odnosu na ostale gradove jer jedini imamo takvu izložbu u ovom dijelu Europe, jedini imamo utrku solarnih automobila u ovom dijelu Europe tako da smo mi korak – dva ispred svih gradova u Hrvatskoj, sviđalo se to nekome ili ne. Mislim da ovakav odaziv učenika i građana kojem svjedočimo pokazuje da je interes za takvom vrstom vozila zaista veliki i to mi je drago“, rekao je Arsoski.

VEZANE VIJESTI
Struga Banska -sjećanje na herojski čin, nezapamćeni iskaz ljubavi prema bližnjemu i domovini

I utrka i izložba dio su programa obilježbe Dana Sisačko-moslavačke županije, Županija je i pokrovitelj ovih događanja, a izložbu je svečano otvorio župan Ivo Žinić.

„Ovaj vrijedni projekt, naročito inovacije u solarnim automobila podržavamo već dugi niz godina sa značajnim financijskim sredstvima. Ono što je najznačajnije, želimo kroz ovu izložbu, kroz ovu utrku osvijestiti naše građane i stanovnike na budućnost, na upotrebu modernih tehnologija i moderne energije. Vjerojatno se neće skoro u budućnosti dogoditi da u potpunosti nestanu automobili na benzinski i dizelski pogon, ali u posljednjih je nekoliko godina postignut veliki je napredak u tehnologiji solarnih i elektroničnih automobila i to je nešto što podupiremo“, kazao je Žinić.

VEZANE VIJESTI
18 tisuća kuna prikupljeno za pomoć u liječenju dječaka Luke

Čestitao je organizatorima na organizaciji izložbe i utrke rekavši kako Županiji imponira što osim Tehničke škole Sisak, sa svojim automobilima na SOELA-i sudjeluju i Tehnička škola Kutina te Srednja škola Novska. „Tri bolida, tri automobila iz naše županije je nešto po čemu smo ispred ostalih i na to smo iznimno ponosni“, zaključio je župan.

Dodajmo kako su posjetitelji 4. izložbe električnih i hibridnih vozila i ovaj put mogli zadovoljiti svoju znatiželju i isprobati neke od 20-ak izloženih modela električnih i hibridnih vozila.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here