Prva pacijentica u svijetu s presađenim licem, Francuskinja Isabelle Dinoire koja je operirana 2005. u 38. godini umrla je “od posljedica duge bolesti”, priopćila je sveučilišna bolnica u Amiensu, gdje se kontrolirala nakon operacije.

Umrla je još krajem travnja, ali vijest o smrti je prešućena radi zaštite privatnosti njezine obitelji, dodaje ta ustanova u priopćenju.

Kako piše francuski dnevnik Le Figaro, tijelo Isabelle Dinoire je zimus “ponovo odbacilo presađeno tkivo i ona nije mogla micati usnicama”.

“Zbog teških lijekova koje je do kraja života morala uzimati protiv odbacivanja tuđeg tkiva, dvaput je oboljela od raka”, dodaje list.

Isabelle Dinoire kojoj je njezin pas odgrizao dio lica, 2005. je bila prva osoba u svijetu kojoj je presađen dio lica između nosa, usta i čeljusti. isabelle-dinoire-before-accident

Operaciju je izveo medicinski tim u kojemu su bili profesor Jean-Michel Dubernard, francuski kirurg koji je 1998. prvi u svijetu izveo operaciju presađivanja šake i profesor Bernard Devauchelle, maksilofacijalni kirurg.

Presađivanje dijela lica je bilo moguće zahvaljujući donorici koja je bila u stanju encefalitične moždane smrti, uz odobrenje njezine obitelji.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here