U sjećanje na 27. lipnja 1991. godine, kada je u Pokupskom, na prvoj crti bojišnice uz rijeku Kupu, raspoređena 2. brigada ZNG-a, 27. lipanj se, prema odluci Skupštine Zagrebačke županije iz 2013. godine, obilježava kao Dan branitelja Zagrebačke županije.

2013. godine prvo obilježavanje ovog dana upriličeno je u Pokupskom, prošle godine u Samoboru, a središnje obilježavanje ovogodišnjeg Dana hrvatskih branitelja Zagrebačke županije održano je u Jastrebarskom.

Prije središnje svečanosti, delegacija Zagrebačke županije na čelu sa županom Stjepanom Kožićem, zamjenikom župana Damirom Tomljenovićem, predsjednikom Županijske skupštine Draženom Bošnjakovićem i potpredsjednicom Županijske skupštine Mirelom Gajić odala je počast polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća poginulim braniteljima s područja Zagrebačke županije na spomen obilježju na mostu na rijeci Kupi u Pokupskom. Delegacija je zajedno sa članovima Odbora za branitelje Zagrebačke županije, udovicama poginulih branitelja i pripadnicima 2. gardijske brigade Gromovi spustila vijence i bijele ruže i u rijeku Kupu i time odala počast svima koji su život poklonili domovini. Vijenci su položeni i svijeće zapaljene i na spomen obilježju kod mosta u Jamničkoj Kiselici.

VEZANE VIJESTI
Samoborski proljetni sajam

Župan Stjepan Kožić na centralnoj svečanosti obilježavanja Dana branitelja u Jastrebarskom izrazio je i ponos što je tijekom Domovinskog rata u obrani suvereniteta Republike Hrvatske sudjelovalo oko 29 400 branitelja s područja Zagrebačke županije i pritom naglasio kako je dužnost svih nas – sadašnje i buduće naraštaje naučiti da smo slobodu i suverenitet jako teško stekli.

U Perivoju dvorca Erdödy u Jastrebarskom okupili su se branitelji iz Dugog Sela, Zaprešića, Samobora, Velike Gorice, Vrbovca te drugih gradova i općina s područja Županije. Na mjesto gdje je održana ovogodišnja središnja svečanost Dana hrvatskih branitelja Zagrebačke županije bio je izrazito ponosan gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel.

VEZANE VIJESTI
Gradnja treće trake na autocesti od Zagreba do Karlovca

Prisutne je pozdravio i izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović Goran Grošinić pritom se osvrnuvši na riječi predsjednice prilikom promocije mladih časnika na Hrvatskom vojnom učilištu povodom Dana državnosti kada je podsjetila na značajnu i povijesnu ulogu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana u Domovinskom ratu.

Dodajmo i kako je nakon središnje svečanosti, ovogodišnje obilježavanje Dana hrvatskih branitelja Zagrebačke županije nastavljeno polaganjem vijenaca na gradskom groblju u Jastrebarskom i služenjem Svete Mise u Župnoj crkvi Svetog Nikole biskupa, a tijekom poslijepodneva upriličeno je zajedničko druženje branitelja na prostoru Perivoja dvorca Erdödy.

VEZANE VIJESTI
Moja sudbina epizoda 18.: Kosovar protiv kolone oklopnjaka

Više o ovogodišnjem obilježavanju Dana hrvatskih branitelja Zagrebačke županije donosimo i u video prilogu.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here