VIDEO Proslava Vincekova u Svetom Ivanu Zelini

Ovogodišnja proslava Vincekova bila je prilika za svečano otvorenje preuređene kurije Omilje koja je u vlasništvu obitelji Pisačić.

Obitelj Pisačić već generacijama uzgaja vinovu lozu u svojem vinograd u Drenovi. Imaju oko 12.000 trsova – žutoga muškata, zelenoga silvanca, rajnskoga rizlinga, chardonnaya i merlota. Dio grožđa prodaju, a dio prerade u vino koje se proda kroz ugostiteljske objekte.

Kurija je sagrađena 1822. godine. Prvotno je bila namijenjena kao rezidencijalni objekt nakon čega je do 1974. bila prenamijenjena u školu. Do 2009. godine kurija je bila zapuštena kada postaje vlasništvo obitelji Pisačić. Danas su u njoj uređene tri dvorane, sobe, izložbeni prostor…

Lijepo je čuti da se u ovome objektu, nakon godina njegove zapuštenosti, ponovno čuje ljudski glas. Uređenje kurije trajalo je deset godina, od čega su nam četiri trebale za ishođenje potrebne dokumentacije. Sve smo financirali vlastitim novcem i nismo se vodili brzim povratom investicije – govori Pisačić, dodajući da će se prostor kurije koristiti za organizaciju raznih evenata i team buildinga.

Svečanosti otvorenja preuređene kurije i obilježavanju početka nove vinogradarske godine u ime Zagrebačke županije prisustvovala je zamjenica župana Nadica Žužak. Sudjelujući u obredu orezivanja vinograda, rekla je da je to lijepi običaj kojega i ubuduće treba njegovati.

“Vinska smo županija, s prepoznatljivim vinskim cestama i brendiranim, robnim markama vina. Želimo da naša županija, osim u vinskom, bude prepoznatljiva i u turističkom smislu. O vinarima vodimo iznimnu brigu, a konkretan primjer pomoći ovome gospodarstvu je sufinanciranje gradnje pristupne ceste kuriji Omilje”, rekla je zamjenica, dodavši da će ove godine, kroz Upravni odjel za poljoprivredu Zagrebačke županije, biti raspisani natječaji u vrijednosti od 14,6 milijuna kuna kojima se želi doprinijeti još boljoj i konkurentnijoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Tako je obitelj Pisačić lijepim događajem spojila svečano otvorenje preuređene kurije i obilježavanje početka nove vinogradarske godine. O trs Pisačićeva vinograda, prema drevnome obredu, ovješene su kobasice i špek i zaliven je vinom, kako bi rodnost vinograda bila što bolja.

Fotografije svečanosti pogledajte u nastavku.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here