Zapečeni grah tradicionalno je jelo punog okusa i izuzetno jednostavne pripreme.
Potrebno za 3 osobe:
-2 luka
-2 paprike
-feferoni (po želji)
-750 g – 1 kg graha ( po želji)
-3/4 šalice umaka / koncentrata od rajčice
-1 kiselo vrhnje (200 g)
-kobasice debrecinke ( količina i vrsta po želji)
-slanina
-ribani sir gauda
PRIPREMA GRAHA:
Ako se radi o domaćem suhom grahu potrebno ga je preko noći staviti u vodu, a potom sljedeći dan prebaciti u lonac s hladnom posoljenom vodom te kuhati sat-sat i pol, ovisno o grahu i jačini vatre.
Ukoliko se radi o granu iz konzerve dovoljno ga je samo dobro oprati i procijediti.
PRIPREMA:
Propirjajte cca 7 minuta luk ( dok ne dobije zlatnu boju) i papriku, potom dodajte grah i pirjajte još cca 5 minuta. Dodajte koncentrat ili umak od rajčice, promješajte i ostavite da se krčka 5 minuta, a Vi za to vrijeme premažite vatrostalnu posudu maslacem/mašću/uljem. Grah stavite peći na 200 C cca 40 minuta ( ovisno o pećnici). Potom izvadite, dodajte kobasice, naribani sir te slaninu i zapecite na 200 C još 15-20 minuta ( dok slanina ne bude lijepo pečena).
Zapečeni grah možete servirati kao zasebno jelo ili kao prilog mesu. U slast!