Gradilište ULO hladnjače Distributivnog centra za voće i povrće u Radnoj zoni Rakitovec u Velikoj Gorici danas je zajedno sa svojim suradnicima obišao župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Već u studenome ove godine domaći će proizvođači svoje voće i povrće moći skladištiti u prostor nove ULO hladnjače Distributivnog centra za voće i povrće u Rakitovcu nadomak Velike Gorice.

Ovo je prva i za sad jedina hladnjača na području Republike Hrvatske koja nije u vlasništvu trgovaca, već domaćih proizvođača koji će ovime dobiti mogućnost plasiranja voća i povrća na tržište tijekom cijele godine, a ne samo u vrijeme sezone, čime će uvelike konkurirati trgovcima koji na svoje police stavljaju uvozne proizvode.

Rekao je Hrvoje Bunjevac, direktor Distributivnog centra, te dodao kako će se uz skladištenje voća i povrća domaćim proizvođačima omogućiti i plasiranje proizvoda u škole na području Zagrebačke županije..

Dodao je Bunjevac te istaknuo kako bi ovaj projekt vrijedan 27 milijuna kuna bilo teško realizirati bez pomoći Zagrebačke županije i Grada Velike Gorice. Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić uključen je u projekt od samog početka, a ističe kako je ovaj objekt od izuzetne važnosti za opstanak obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava…

Distributivni centar kapaciteta 3 000 tona riješit će probleme skladištenja dviju županija- Zagrebačke i Međimurske, pa će tako umjesto dosadašnjih šest mjeseci proizvođači zahvaljujući ‘ultra low oxygen (ULO) tehnologiji’ smanjenja kisika moći svoje proizvode skladištiti do dvije godine. Od ukupno 27 milijuna kuna, koliko je objekt vrijedan, 23,6 milijuna kuna osigurala je Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Od spomenutog iznosa 19.855.533,38 milijuna kuna osigurano je iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, a 3.501.447,07 iz proračuna Republike Hrvatske. Razliku do ukupne vrijednosti projekta osigurao je Distributivni centar za voće i povrće d.o.o. .

Novoizgrađena hladnjača omogućit će proizvođačima voća i povrća s područja Zagrebačke županije zapošljavanje i samozapošljavanje, kontinuirani i ekološki održiv gospodarski razvoj te stvaranje konkurentnih i održivih poljoprivrednih gospodarstava i prepoznatljivih proizvoda s većom dodanom vrijednošću na poljoprivrednom gospodarstvu i selu, što će zadržati Zagrebačku županiju na samome vrhu proizvodnje voća u RH.

 

SHARE

Studentica Mateja Feljan rođena je 28. rujna 1991. godine i znatiželjna od djetinjstva s pisanjem prvih priča počela je još u osnovnoj školi. Pohađala je novinarsku grupu u kojoj se zaljubila u novinarstvo i na to gleda kao na preteču ‘pravom’ novinarskom poslu koji sada radi..

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here