Svečani ispraćaj 1. hrvatskog kontingenta ojačane prednje prisutnosti NATO-a u Republiku Litvu, gdje će sudjelovati u toj NATO aktivnosti u sklopu borbene skupine pod vodstvom Savezne Republike Njemačke, održan je 24. studenog u petrinjskoj vojarni “Pukovnik Predrag Matanović”.

Uz pripadnike kontingenta i članove njihovih obitelji, svečanom ispraćaju nazočili su potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević koji je ujedno bio izaslanik predsjednice RH i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov, vojni izaslanici brojnih država te predstavnici lokalne zajednice i drugi visoki uzvanici.

Krstičević je ovom prilikom poručio kako je uvjeren da će u misiji u Litvi, pripadnici Oružanih snaga još jednom dokazati svoju profesionalnost i spremnost pri izvršavanju različitih zadaća.

„Velika je stvar za Hrvatsku vojsku i za hrvatsku državu da smo u tom okruženju NATO-a i da naši vojnici budu u misiji. To je u funkciji jačanja savezništva, jačanja sposobnosti Hrvatske vojske, interoperabilnosti. Bit ćemo s najboljima, učit ćemo od najboljih, a s druge strane, ogromno znanje i iskustvo koje ima hrvatska pobjednička vojska ćemo također podijeliti s našim prijateljima i partnerima što je velika stvar. To je velika stvar! Naša ključna zadaća i ključan prioritet je brinuti o sigurnosti u Hrvatskoj. Međutim, upravo na ovaj način mi razvijamo i modernizirano Hrvatsku vojsku jasna u svemu tome da ima troškova međutim ipak ti troškovi koji su u funkciji razvoja hrvatske vojske razvoja sposobnosti i sudjelovanje u ovim međunarodnim misijama

Ministar Krstičević je izrazio nadu kako će se, tijekom boravka pripadnika Oružanih snaga u Republici Litvi, osobno doći uvjeriti u njihovu spremnost i uvjete u kojima rade i žive.

Pripreme za odlazak u Litvu uspješno su provedene, a spremnost i profesionalnost pripadnika kontingenta pohvalio je načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov.

„Ova zadaća ili aktivnost zapravo predstavlja naš dodatni angažman u okviru saveza da se potvrdi solidarnost prema zemljama članicama saveza koje mogu biti ugrožene i u tom smislu je to doprinos Republike Hrvatske. Satnija ide u Litvu. Ona će tamo provoditi određene zadaće, prije svega u smislu obuke, uvježbavanja, ali će biti i u stanju spremnosti za eventualnu borbenu uporabu. Vojnici, dočasnici i časnici su opremljeni sa svom potrebnom opremom. Ja vjerujem da će oni sigurno na pravi način, profesionalno i odgovorno, izvršiti svoju zadaću i na taj način predstavljati Republiku Hrvatsku i Oružane snage Republike Hrvatske“, rekao je Šundov.

U Litvu u borbenu skupinu pod vodstvom SR Njemačke na rok od sedam mjeseci upućuje se 181 pripadnik Oružanih snaga RH, a glavninu snaga čine pripadnici mehanizirane satnije iz sastava 1. mehanizirane bojne “Tigrovi” Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske, uključujući i potporne logističke elemente s pripadajućim naoružanjem i opremom te 14 borbenih oklopnih vozila Patria.

 

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here