20. obljetnica smrti slavuja Ive Robića

229
Screenshot: Youtube

Ivo Robić rođen je u Garešnici 28. siječnja 1923, a preminuo je 9. ožujka 2000. godine u Rijeci.

Bio je popularni pjevač, skladatelj i začetnik zabavne glazbe na našem području, a bio je i prvi hrvatski pjevač koji je napravio međunarodnu karijeru.

Robić je najprije krenuo očevim stopama i školovao se za pravnika. No, za vrijeme studija, počeo je pjevati po zagrebačkim barovima i ljubav prema glazbi nadjačala je pravo.

1949. snimio je svoju prvu ploču Ti ne slutiš/Kad zvjezdice za diskografsku kuću Jugoton. U pedesetima su mu se otvorila vrata inozemne scene, nastupao je u Njemačkoj i Čehoslovačkoj gdje je potpisao ugovore s drugim diskografskim kućama.

Hamburška diskografska kuća Polydor osigurala mu je veliki hit Morgen s kojim je dospio na 13. mjesto Billboardove ljestvice, a to je ujedno bila i prva pjesma na njemačkom jeziku koja je dospjela na spomenutu ljestvicu.

Robić je svoju karijeru proširio i na američko tlo gdje je nastupao i gostovao u brojnim emisijama. Postoji priča po kojoj je pjesmu Fremde in der Nacht (Strangers in the night) Robić napisao samostalno, ali pjesma nije prošla selekciju na domaćem terenu, na Splitskom festivalu. Autorstvo je prepustio svojoj diskografskoj kući koja je pjesmu dodijelila Franku Sinatri, koji je kasnije s tom pjesmom doživio planetarni uspjeh.

Slava ga nije zaobišla ni na prostoru Jugoslavije. Uzalud plačeš, Samo jednom se ljubi, Ko divan san, Srce laku noć samo su neki od hitova uz koje se plesalo još dugo godina.

Jedna od njegovih najpoznatijih izvedbi zasigurno je izvedba pjesme Moja mala djevojčica sa Zdenkom Vučković, koja je preminula u nedjelju, 8. ožujka 2020, u 78. godini života od posljedica dugogodišnje bolesti.

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here