28 godina od izgradnje “Mosta spasa” u Letovaniću

353

U Letovaniću je jučer, 2. listopada, obilježena 28. obljetnica izgradnje „Mosta spasa“ i osnutka 36. inženjerijsko-pontonske bojne Hrvatske vojske.

Sjećanje je to na most koji je postavila 36. inženjerijsko-pontonska bojna Hrvatske vojske, a koji je u noći s 1. na 2. listopada 1991. godine imao važnu ulogu u spašavanju oko 20 tisuća ljudi koji su bježali iz Gline, Petrinje i ostatka okupirane Banovine. Mnogi od njih su našli privremeni smještaj upravo u Letovaniću. Stanovnici Letovanića, osim što su pomogli izgraditi pontonski most, primili su stanovnike Banovine u svoje kuće i dali im sve što je potrebno kako bi preživjeli.

VEZANE VIJESTI
23. godišnjica smrti Marijana Šokčevića Šokca

Most spasa

Most, koji je napravljen u jednoj noći, sastavljen je od pontona, povezan štrikovima i daskama, a zajedno s Dabrovima, gradili su ga i ljudi, mještani s jedne i druge obale Kupe. Dugi niz godina bio je jedina prometna veza dvije obale pa stoga i česta meta napada.

Ovu obilježbu tradicionalno organizira udruga branitelja Domovinskog rata Hrvatske „Dabrovi“.

Obilježavanju je, kao osobni izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, nazočio zamjenik župana Ivan Celjak.

Foto: Sisačko-moslavačka županija

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here