28 godina od osnivanja prvih dragovoljačkih postrojbi za obranu Siska i Banovine

Obljetnicu su u zajedništvu obilježili Specijalna jedinica policije “Osa“ Sisak, 2. pješačka bojna "Banijska oluja“ 2. gbr "Grom" i 57. samostalni bataljun “Marijan Celjak”

75

Pod pokroviteljstvom Sisačko-moslavačke županije, uz potporu Grada Siska i Ministarstva hrvatskih branitelja, a u organizaciji Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata Sisačko-moslavačke županije u Sisku je 13. lipnja obilježena 28. godišnjica osnivanja prvih dragovoljačkih postrojbi za obranu Siska i Banovine u Domovinskom ratu.

Cjelodnevni program završio je središnjom svečanošću koja je održana na sisačkom Trgu bana Josipa Jelačića gdje su Gromovi organizirali i taktičko – tehnički zbor.

Sredinom ožujka 1991. godine osnovana je specijalna jedinica policije “OSA” Sisak, a početkom lipnja 2. pješačka bojna “Banijska oluja” 2. gardijske brigade “Grom” te 57. samostalni bataljun “Marijan Celjak”, koji je bio i prva neprofesionalna postrojba u Hrvatskoj. Neke od tih postrojbi kasnije su pripojene drugim postrojbama, a neke su prerasle u veće sustave, podsjetio je ovom prigodom Slavko Muža koji se obratio u ime dragovoljačkih postrojbi Siska i Banovine.

„Mi hrvatski branitelji, dragovoljci Domovinskog rata, po tko zna koji put moramo podsjetiti da smo svoju zadaću izvršili. Mi smo Republiku Hrvatsku obranili i oslobodili, sada tražimo od mlađih generacija da ovoj našoj državi učine život ljepšim i ponosnijim“, poručio je Muža.

Izaslanica predsjednika Hrvatskog sabor Gordana Jandrokovića, saborska zastupnica Željka Josić zahvalila se svim braniteljima na svemu što su učinili u  Domovinskom ratu te na svemu što i danas čine kako bi sačuvali tada stečene vrijednosti.

VEZANE VIJESTI
Petrinja - oko 750 milijuna kuna vrijedni europski projekti

„Veliko hvala svima vama koji ste nam donijeli mir u našu dragu Republiku Hrvatsku, hvala vam što ste nam stvorili slobodu i što naša djeca danas mogu uživati te plodove. Propješačili ste tisuće i tisuće kilometara, ne samo u Sisačko-moslavačkoj županiji, nego u cijeloj državi. Kruna svih tih vaših operacija bile su Bljesak i Oluja. Na tome sam vam iznimno zahvalna. Ono što trebamo svakako ostaviti našim mladim generacijama, su domoljublje, ustrajnost, poštovanje, ali prvenstveno im moramo dati domoljublje. Usadite im ono što ste vi imali tih 90-tih. To nam malo sada nedostaje. Uvjerena sam da ćete nastaviti raditi na očuvanju vrijednosti Domovinskog rata“, kazala je Josić.

Zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general pukovnik Drago Matanović podsjetio je na velebnu povijest prvih dragovoljačkih postrojbi Siska i Banovine. Istaknuo je i kako se, slaveći ovu obljetnicu, prije svega sa zahvalnošću prisjećamo poginulih branitelja Sisačko-moslavačke županije, ali i svih branitelja tijekom Domovinskog rata koji su svoj život položili na oltar domovine. Žrtva koju su oni, ali i svi ranjeni i oboljeli branitelji podnijeli, nikada neće i ne smije biti zaboravljena, poručio je Matanović.

VEZANE VIJESTI
Velika Vranovina na Jelačić vrelu proslavila svoj dan

„Danas, 28 godina poslije, u vremenu kada se nerijetko relativiziraju i obezvrjeđuju događaji iz Domovinskog rata, vjerujem da se svi mi zapitamo jesmo li učinili sve što smo znali i mogli protiv snage zaborava. Moram jasno reći da bojevi i bitke, akcije i operacije Domovinskog rata ne pripadaju samo pojedincima koji su u njima sudjelovali, one pripadaju hrvatskom narodu, hrvatskoj državi, zato smo pozvani o njima govoriti, prenositi na mlade generacije, da se ne zaboravi. Jer povijest nas uči, onaj narod koji ne zna i zaboravi svoju prošlost, osuđen je ponavljati je“, rekao je Matanović.

Mlade ljude prije 28 godina pokrenula je želja da imaju svoju domovinu i njezina obilježja, a iako su prve postrojbe bile slabo opremljene, one su neprijatelju prve pružile otpor, kazao je župan Ivo Žinić, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, podsjetivši kako je u Domovinskom ratu na ovom području poginulo 560 branitelja te 2500 civila. „Velike su žrtve date za slobodu. To je zalog naše budućnosti i naše mladosti“, naglasio je Žinić.

VEZANE VIJESTI
Počast žrtvama druge najveće masovne grobnice u RH

„Stjepan Radić je rekao da je hrvatsko znamenje, hrvatski barjak nešto što simbolizira državu i da se bez zastave, bez barjaka ne ide ni u svadbu ni u rat. Toliko je toga rečeno u toj jednoj misli. To je bitno za jednu državu, jedan narod, sloboda, znamenje, da ima svoju slobodnu državu. Također, rekao je i „A ja volim da me u domovini progone, nego da me u tuđini vjetar nosi kao suhi list“. Neka to bude poruka našim mladima. Nemojte da vas u tuđini, gdje ste nebitni za život te države, nosi vjetar kao suhi list. Gradimo zajedno našu državu, našu hrvatsku državu, upravo onakvu kakvu su je stvorili naši hrvatski branitelji, naši dragovoljci“, poručio je Žinić.

Dodajmo kako su ranije u spomen na poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje kod spomen obilježja poginulim braniteljima na Trgu dr. Franje Tuđmana zapaljene svijeće, a kod središnjeg križa na Gradskom groblju Viktorovac položeni su vijenci, dok je u “Barutani”, prvoj oslobođenoj vojarni u Hrvatskoj, organiziran posebni program posvećen 57. samostalnom bataljunu “Marijan Celjak”.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here