83 nova stipendista Sisačke biskupije

Zaklada „Fra Bonifacije Ivan Pavletić“ svečano dodijelila ugovore o stipendiranju

1300

I ove su godine, osmu godinu za redom, na tradicionalnom susretu prijatelja i stipendista Zaklade „Fra Bonifacije Ivan Pavletić“ Sisačke biskupije, svečano dodijeljeni ugovori o stipendiranju koje je ove godine primilo 83 studenta.

Ravnatelj biskupijske zaklade Domagoj Mosler podsjetio je kako su s dodjelom stipendija krenuli 2010. s 30 stipendista, da bi brojka rasla iz godine u godinu.

„Ukupno je do sada, bez ovog broja, podijeljeno 500 stipendija. Ove godine je to 83. Najveći dio je onih iz prethodnih godina, dakle studenti koji su upisali i nastavili svoje redovno školovanje, a dio je i novih. Stipendija traje 10 mjeseci po 800 kuna, osam tisuća kuna po studentu godišnje. Biskup je odlučio da ostane isti iznos, ali da idemo s većim brojem, da pokrijemo što više stipendista s tim iznosom od 800 kuna“, pojasnio je Mosler.

Najviše zasluga za utemeljenje zaklade ima sisački biskup Vlado Košić, koji je posebice zahvalio prijateljima zaklade, od kojih su neki bili i na svečanosti. Osim donatora, to su i mnogi pojedinci – akademici, umjetnici, znanstvenici, političari i poduzetnici koji svojim ugledom i autoritetom pružaju potporu zakladi, istaknuo je biskup Košić. No većinski zakladu ipak financijski podupire Sisačka biskupija kao svoju želju da se ulaže u mlade, dodao je biskup.

„Ja se samo radujem što smo i ove godine u mogućnosti nastaviti s ovom lijepom djelatnošću i da ova zaklada ima odjeka, da nam se javljaju studenti jer vide da ih dobronamjerno pomažemo ne tražeći ništa, a želeći im osigurati pomoć koja će im omogućiti da mirnije ili lakše svoj studij nastave i privedu kraju te da u konačnici postanu dobri i korisni članovi našega društva. Ovih 83 su izabrani od 115 koliko ih se ukupno natjecalo za stipendiju. Oni su prošli kriterije koje smo utvrdili na početku u našoj zakladi i koji su već dobro poznati, a to su da po izvrsnosti budu natprosječni dakle da imaju barem 3,5 prosjek ocjena i da budu da bude iz obitelji koje su težeg socijalnog stanja“, kazao je biskup Košić.

Da su stipendije studentima više nego dobrodošle istaknula je jedna od stipendistica, Magdalena Juranović iz Siska, studentica četvrte godine socijalnog rada na Pravnom fakultetu.

„Ja sam već dugogodišnji stipendist, mislim da mi je ovo već peta godina. Stipendija mi jako puno znači jer su mi mama i tata nezaposleni pa mi ovo puno pomaže pri kupovanju skripti, knjiga, odlasku u Zagreb na fakultet itd. Studiranje socijalnog rada mi je otvorilo puno vidika, promijenilo me kao osobu jer sam bila dosta sramežljiva i povučena. Kroz to sam zanimanje morala naučiti opustiti se i komunicirati s ljudima, pridobiti ih da mi vjeruju i da mi mogu prići ako imaju svojih problema“, rekla je Juranović.

Jedna od dugogodišnjih prijateljica zaklade je i zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir koja je istaknula kako rado pomaže zakladi, jer se ulaganje u mlade ljude i njihovo obrazovanje najviše isplati.

„Zakladu podupirem od samih početaka. Nastavila sam to činiti kao hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu, ali ne samo kroz financijski vid, već i kroz podršku u vidu stažiranja najboljih studenata generacije. Oni dolaze u Bruxelles i Strasbourg na plaćeni staž i upoznaju se s mojim radom i radom europskih institucija te stječu određena iskustva. Mi njih ovdje na neki način učimo „loviti ribu“, omogućavamo im da kroz studiranje, koje je vjerujem uz našu podršku ipak malo jednostavnije, a neki si ga nažalost ne bi niti mogli priuštiti, dođu do adekvatnih znanja i vještina s kojima će moći odgovoriti na današnje izazove. Njih ima puno, jer vidimo da se sve brzo mijenja, dolaze nove tehnologije i treba biti u korak s vremenom i odgovoriti na to, a znanje je ustvari najbolje oružje koje imamo u rukama kako bi odgovorili na te izazove. Vjerujem da će oni, nakon što završe svoje fakultete i kad dođu na svoja radna mjesta, kroz svoje profesije jednog dana također moći nekim novim generacijama pomoći na isti način“, istaknula je Petir.

Dodala je kako drži da je ovo njena najbolja investicija jer to prije svega radi iz ljubavi i smatra kako taj novac dolazi u prave ruke, za pravu svrhu i jednu plemenitu nakanu te da će ovim mladim ljudima omogućiti da lakše završe svoje školovanje.

„Pozivam sve one koji su u mogućnosti da se uključe i podrže stipendiste. Ja sam ih, većim dijelom gotovo sve upoznala i mogu reći da je riječ o izvrsnim, mladim, pametnim i sposobnim ljudima koji su prije svega dobro odgojena djeca što je i garancija za budućnost, da će biti dobri ljudi, a da bi imali dobro društvo i dobru državu, treba nam dobrih ljudi“, zaključila je Petir.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime