Ponos Domovine

68

U nedjelju 11. siječnja 2015. godine u Gvozdanskom je obilježeno šesto hodočašće u spomen na hrvatsko velejunaštvo i sjećanje na 13. siječnja 1578. godine kada su hrvatski branitelji snažnu tursku posadu dočekali smrznuti na zidinama utvrde, ne prihvativši nikakve, pa ni ublažene uvjete predaje.

I sam neprijatelj, potresen žrtvom, odlučio je da branitelji budu dostojanstveno pokopani po katoličkom vjerskom obredu. Nažalost, to mjesto na Badnjak 1941. godine žrtva je četničkih zločina, spominje se 55 smrtno stradalih. Žrtve nisu izbjegnute ni 1991. godine u Domovinskom ratu, između ostalog, i s trojicom izgorjelih mještana.

Misno slavlje nakon pozdrava sisačkog biskupa Vlade Košića u gvozdanskoj crkvi sv. Filipa i Jakova za tisuću hodočasnika predvodio je biskup zagrebački Mijo Gorski. Uz tri naznačena događaja rekao je da ih u zajedništvu povezuju obrana domovine obitelji i vjere, a što je neizbrisivo u svim vremenima. Postat ćemo jači, ako nadjačamo mržnju prema onima koji su činili zlo, a baštinimo hrabrost onih koji su se zlu oduprijeli, bio je smisao biskupove poruke.

Poslije mise uslijedio je mimohod do središta Gvozdanskog s pogledom na poznatu utvrdu u kojoj je za vrijeme okupljanja upaljen plamen slobode. Uz spomen obilježja položeni su vijenci i zapaljene svijeće.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here