BANOŽIĆ Hrvatska je spremna dati jači doprinos regionalnoj i globalnoj sigurnosti

Ministar se osvrnuo na vojnu diplomaciju i obrambenu suradnju

151
Foto: MORH / J. Kop

Ministar obrane Mario Banožić sudjelovao je u četvrtak, 24. kolovoza 2023. godine u hotelu „Esplanade“ u Zagrebu na Konferenciji veleposlanika, generalnih konzula, konzula i vojnih izaslanika Republike Hrvatske.

Konferenciju je otvorio predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković koji je u uvodnom izlaganju predstavio daljnje prioritete hrvatske diplomacije naglasivši kako Schengen i Eurozona pozicioniraju Republiku Hrvatsku u samu jezgru Europske unije, a osnaženi vanjskopolitički položaj koristi se za dobrobit građana i gospodarstva.

U svom izlaganju ministar Banožić osvrnuo se na ulogu vojne diplomacije u promicanju vanjskopolitičkih prioriteta Republike Hrvatske istaknuvši kako su vojna diplomacija i međunarodna obrambena suradnja od iznimnog značaja te zasigurno postaju prva linija u procesu definiranja odgovora u kontekstu trenutačnih sigurnosnih izazova i promijenjenih okolnosti.

„Sveukupna europska i globalna situacija pred obrambeni sektor gotovo svih država svijeta pa tako i Republike Hrvatske, postavlja zahtjev da budemo spreman dati svoj jači doprinos regionalnoj i globalnoj sigurnosti, bilo kroz pomoć Ukrajini, nacionalnu i savezničku pripremu za sve vojne scenarije, kroz praćenje tehnološkog razvoja ratovanja, kao i kroz izgradnju otpornosti ključnih infrastruktura“, rekao je ministar.

Osvrnuvši se na NATO summit u Vilniusu koji je održan u srpnju ove godine i na kojemu su potvrđene aktivnosti prilagodbe savezničkog postava odvraćanja i obrane, adaptiranja zapovjedne strukture te uspostave triju Regionalnih planova.

„Osim razvoja kolektivne obrane, Summit je pružio i okvir za jačanje suradnje NATO-a i Ukrajine, a Hrvatska će i dalje pružati sveobuhvatnu bilateralnu pomoć Ukrajini, od čega se najveći iznos, do sada oko 180 milijuna eura, odnosi na vojnu pomoć“, rekao je Banožić.

„Pomoć se ostvaruje i kroz inicijative Europske unije, odnosno trodijelni pristup usmjeren na donaciju opreme Ukrajini, nabavu i jačanje industrijske proizvodnje“, rekao je ministar istaknuvši kako su aktualni procesi zajedničke nabave kritične opreme, poput streljiva, od važnosti i za Republiku Hrvatsku.

Osvrnuo se na intenziviranje bilateralne suradnje s našim partnerima i saveznicima, kao i na sudjelovanje u inicijativama NATO-a i EU-a, misijama i operacijama u potpori jačanju mira te jačanja kolektivne sigurnosti.

Foto: MORH / J. Kop

U tom kontekstu istaknuo je aktivnosti Ojačane prednje prisutnosti na području Poljske i Litve te aktivnost Ojačane budnosti u Mađarskoj, te operaciju KFOR koja i dalje ostaje operacija s našim najvećim doprinosom. Također, rekao je, nastavit će se sa sudjelovanjem u EU misijama Atalanta i Irini, te UN misijama UNMOGIP, UNIFIL te MINURSO čime doprinosimo da djelovanje naših Oružanih snaga izvan domovine pridonosi većoj stabilnosti u domovini, ali i šire.

Na konferenciji su se analizirali aktualni globalni odnosi i zbivanja u međunarodnoj zajednici, a ravnatelj Vojne sigurnosno-obavještajne agencije brigadni general Ivan Turkalj sudjelovao je na panel raspravi na temu nacionalne sigurnosti Republike Hrvatske u kontekstu aktualne političko-sigurnosne situacije u Jugoistočnoj Europi.

Na Konferenciji je sudjelovala i ravnateljica Uprave za obrambenu politiku Dunja Bujan Šujster.

 

Izvor: MORH

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime