Banožić posjetio Paris Air Show 2023

Francuska i Hrvatska strateški su partneri, a projekti koje ostvarujemo podupiru ciljeve EU i NATO-a, rekao je ministar

205
Foto: MORH/ F. Klen

Ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj posjetili su 19. lipnja 2023. godine izložbu “Paris Air Show 2023” i sudjelovali na Konferenciji o europskoj protuzračnoj i proturaketnoj obrani koja je održana uz izložbu.

Izložbu je svečano otvorio predsjednik Francuske Republike Emanuel Macron. Nakon svečanog otvorenja ministar Banožić je u pratnji načelnika Glavnog stožera admirala Roberta Hranja i suradnika posjetio štandove tvrtki Dassault, Thales, Nexter i SAFRAN upoznavši se s njihovim proizvodima i rješenjima.

“Ova izložba i konferencija su prilika za razmjenu pogleda o europskoj sigurnosti. Francuska i Hrvatska strateški su partneri, a projekti koje ostvarujemo jačaju naše sposobnosti. Rasprava o operativnim izazovima europske zračne i raketne obrane koju imamo ovdje na konferenciji iznimno je važna u svjetlu ruske agresije na Ukrajinu. Hrvatska u potpunosti podržava jačanje i razvoj sposobnosti zračne i proturaketne obrane u okviru i u smjeru ostvarivanja zajedničkih ciljeva”, rekao je ministar Banožić.

U nastavku prvog dana izložbe, a na inicijativu predsjednika Francuske Republike Emanuela Macrona, održava se konferencija o europskoj protuzračnoj i proturaketnoj obrani (Europe’s Air and Missile Defence Conference). Na drugom panelu konferencije hrvatski sudionik bio je zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec.

Foto: MORH/ F. Klen

Ovogodišnji 54. po redu Paris Air Show održava se od 19. do 25. lipnja 2023. Na njemu je oko 2.500 izlagača iz više od 50 zemalja, kao i 304 službena izaslanstva iz više od 100 zemalja i 7 međunarodnih organizacija.

Sadržajno Izložba na jednom mjestu pruža uvid u najnovija dostignuća iz područja zrakoplovne industrije i svemirske industrije.

Paris Air Show je prvi put održan 1909. godine te je kroz godine evoluirao u najprestižniji i najveći sajam zrakoplovstva u Europi koji na jednom mjestu okuplja elitu zrakoplovnog svijeta.

 

Izvor: MORH

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime