BIH Direktor bolnice osuđen jer je liječnicima nabavio – naočale za zavarivanje

Tijekom suđenja vratio je nešto više od 40 tisuća eura

757
Foto: Bolnica Sveti apostol Luka

Ravnatelj bolnice u BiH osuđen je u ponedjeljak na deset mjeseci zatvora jer je tijekom pandemije prouzročene koronavirusom nabavio neodgovarajuću zaštitnu opremu za medicinsko osoblje kupivši im naočale za zaštitu pri zavarivanju umjesto onih namijenjenih za kontakt sa zaraženim pacijentima.

Općinski sud u Doboju osudio je Mladena Gajića, ravnatelja lokalne bolnice na desetomjesečnu zatvorsku kaznu uz procjenu kako je to odgovarajuća sankcija s obzirom na činjenicu da ranije nije kažnjavan, a još tijekom suđenja vratio je nešto više od 40 tisuća eura za koliko je oštetio gradski proračun.

On je sam priznao krivnju i osuđen je za nesavjesno poslovanje a dio optužnice koji ga je teretio za korupciju je odbačen.

Optužnica je podignuta nakon što se ispostavilo da je Gajić ugovor o nabavci zaštitne opreme za bolnicu, ali i za starački dom sklopio s tvrtkom bizarna naziva “Travel for Fun” unatoč činjenici da ona uopće nije bila registrirana za trgovanje medicinskom opremom. Riječ je o putničkoj agenciji iz Banje Luke.

Ugovor je bio vrijedan nešto manje od 140 tisuća konvertibilnih maraka odnosno oko 70 tisuća eura.

Umjesto zaštitnih bolnici su isporučena odijela bez deklaracije i potrebnih katakterirtsika a umjesto profesionalnih zaštitnih naočala stigle su naočale za zavarivanje.

Sve je to kupljeno po nabavnoj cijeni koja je bila manja od 30 tisuća eura.

Direktor putničke agencije Saša Marković također je bio uhićen kao i direktor Instituta za javno zdravstvo republike Srpske Branislav Zeljković.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime