Bivšoj ministrici i suosumnjičenicima određen jednomjesečni pritvor

156
11.11.2021., Zagreb - Po nalogu Ureda europske javne tuziteljice (EPPO), policija je u Vinkovcima uhitila bivsu ministricu regionalnoga razvoja i fondova EU Gabrijelu Zalac. U istoj akciji u Zagrebu je uhicen aktualni ravnatelj Sredisnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU) Tomislav Petric, a na podrucju Splita poduzetnici Marko Jukic, vlasnik informaticke tvrtke Ampelos, kojoj je 2018. na temelju natjecaja dodijeljen posao izrade softvera tezak 16,24 milijuna kuna, te Mladen Simunac, vlasnik tvrtke Micro projekt i prijatelj Gabrijele Zalac. Cetvero osumnjicenih u aferi Softver prepraceno je pred suca istrage zagrebackog Zupanijskog suda po nalogu EPPO uz prijedlog odredjivanje istraznog zatvora protiv svih okrivljenika.

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić odredio je jednomjesečni pritvor bivšoj ministrici Gabrijeli Žalac i njezinim suosumnjičenicima iz afere Softver u kojoj ih se sumnjiči da su malverzacijama novcem iz EU fondova oštetili EU i RH za 1,8 milijuna eura.

Jednomjesečni istražni zatvor, koje je za osumnjičenike tražio Ured europskog javnog tužitelja (EPPO), bivšoj ministrici regionalnog razvoja i fondova EU (MRRFEU), ravnatelju Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) Tomislavu Petricu te poduzetnicima Mladenu Šimuncu i Marko Jukiću određen je zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Uz to, Petricu je određen pritvor i zbog opasnosti od od ponavljanja kaznenog djela, s obzirom na to da je još uvijek na poziciji ravnatelja SAFU.

11.11.2021., Zagreb – Po nalogu Ureda europske javne tuziteljice (EPPO), policija je u Vinkovcima uhitila bivsu ministricu regionalnoga razvoja i fondova EU Gabrijelu Zalac. U istoj akciji u Zagrebu je uhicen aktualni ravnatelj Sredisnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU) Tomislav Petric, a na podrucju Splita poduzetnici Marko Jukic, vlasnik informaticke tvrtke Ampelos, kojoj je 2018. na temelju natjecaja dodijeljen posao izrade softvera tezak 16,24 milijuna kuna, te Mladen Simunac, vlasnik tvrtke Micro projekt i prijatelj Gabrijele Zalac. Cetvero osumnjicenih u aferi Softver prepraceno je pred suca istrage zagrebackog Zupanijskog suda po nalogu EPPO uz prijedlog odredjivanje istraznog zatvora protiv svih okrivljenika.

Svi osumnjičenici su se na višesatnom ročištu za određivanje istražnog zatvora izjasnili kako nisu krivi za kaznena djela za koja su osumnjičeni.

EPPO je, ne priopćivši identitete uhićenika, ranije izvijestio da je pokrenuo istragu zbog kaznenih djela trgovine utjecajem i zlouporabe položaja i ovlasti te da je četvero osumnjičenika uhićeno u srijedu, na zahtjev Ureda europskog javnog tužitelja.

Ravnateljstvo policije je, također ne priopćivši identitete osumnjičenika, izvijestilo da je Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) podnio kaznenu prijavu EPPO-u protiv Žalac (42), Petrica (40), Šimunca (52) i Jukića (37) zbog sumnje da su sklopili štetan pravni posao kojim je isplaćen višestruko veći iznos od tržišne vrijednosti isporučenog proizvoda u iznosu od 13,4 milijuna kuna na štetu financijskih interesa Europske unije i Republike Hrvatske.

EPPO: Žalac u natječaju koristila autoritet ministrice i predsjednice Upravnog vijeća SAFU 

Ravnateljstvo policije je preciziralo da Žalac sumnjiči za zlouporabu položaja i ovlasti i trgovanje utjecajem, Petrica za zlouporabu položaja i ovlasti, Šimunca za poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti, a Jukića za pomaganje u zlouporabi položaja i ovlasti. Uz to, policija je podnijela kaznenu prijavu i protiv Šimunčevih i Jukićevih tvrtki.

EPPO je precizirao kako sumnjiči Žalac da je kao ministrica MRRFEU te predsjednica Upravnog vijeća SAFU sudjelovala u namještanju posla nabave informatičkog sustava za strateško planiranje i upravljanje razvojem za Šimunčeve i Jukićeve tvrtke za vrijeme dok je bila odgovorna za zakonito provođenje postupaka javne nabave u  MRRFEU te za predlaganje imenovanja i razrješenja ravnatelja SAFU-a.

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime