Crveni nosovi, klaunovi-doktori, ponovo u posjetama malim pacijentima

216
20.09.2020., Zagreb, Bundek - Gravelman Zagreb 2020. nova biciklisticka utrka humanitarnog karaktera duga 100km. Dio prihoda ide u dobrotvorne svrhe udruzi Crveni Nosovi. Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Crveni nosovi, klaunovi-doktori, ponovno su u posjetama malim pacijentima u bolnicama i korisnicima domova za starije, izvijestili su iz te udruge.

“Punih godinu dana redovito smo osmijehe na lica djece donosili kroz naše umjetničke programe online, ali i putem vanjskih parada i dvorišnih koncerata za starije osobe. Ipak, ono što je svaki klaun-doktor duboko u sebi priželjkivao, trenutak je ponovnog dolaska na dječje odjele bolnica”, naglasili su.

To je, kažu, onaj trenutak u kojemu će tihim hodnicima zasvirati ukulele, u kojemu će zabrinuti pogled zamijeniti osmijeh i iznenađenje, koji će sestrama i liječnicima užurbanima poslom izmamiti osmijeh na lice. I nakon pune godine, taj se trenutak konačno i dogodio, izvijestili su.

Tako su u redovnim “vizitama” u KBC-u Zagreb na Rebru, zatim u KBC-u „Sestre milosrdnice“ u Vinogradskoj te u Poliklinici za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, ali i na KBC-u „Firule“ u Splitu.

U proteklih godinu dana bili su redovito, u prosjeku dva puta tjedno, i na potresom pogođenom području u Sisačko-moslavačkoj županiji te su pružali psiho-socijalnu pomoć djeci, mladima i starima.

Ovoga tjedna, koji je počeo blagdanom sv. Nikole, u posjetama su korisnicima u Domu za starije „Mali Kartec“ u Krku, a od 6. do 10. prosinca zajednički s njima priređuju predstavu „Cirkus Varijete“.

U Osijeku su imali radionicu o tome kako se prirediti za klauna-doktora koju je održao osnivač i umjetnički savjetnik Crvenih nosova u Hrvatskoj Zoran Vukić.

Ondje su klaunovidoktori posjetili korisnike Doma za starije i nemoćne, a opet će im doći 20. prosinca. Djecu na liječenju u Općoj županijskoj bolnici Vinkovci klaunovi-doktori će posjetiti danas, 8. prosinca, uz pridržavanje svih epidemioloških mjera.

Posebno su dodali kao se svi njihovi programi održavaju prema preporučenim epidemiološkim mjerama i da se klaunovi-doktori uvijek pridržavaju svih zdravstvenih preporuka Ministarstva zdravstva.

Iz Crvenih nosova izvijestili su da trenutno sudjeluju i u međunarodnom projektu “ClowNexus, klaun nas povezuje” kako bi mogućnosti umjetnosti klauna obuhvatile i starije osobe s demencijom i djecu s poremećajem iz autističnog spektra.

“ClowNexus je dio europskog projekta, koji nas veseli jer ćemo se baviti temom demencije sljedeće tri godine te proširiti svoje umjetničko djelovanje u pružanju podrške najosjetljivijim skupinama u društvu. Svi imaju temeljno pravo na kulturne i umjetničke aktivnosti te pozitivno djelovanje umjetnosti na dobrobit spomenutih skupina”, poručili su.

Dodali su i kako je suradnja već počela s Domom za starije osobe „Park“, „Dubrava“, „Medveščak“ te Centrom za autizam u Zagrebu.

“Istraživanje je na samom početku ali bodre nas i nagrađuju prve vesele reakcije korisnika na predstave koje zaokupljaju njihovu pažnju”, istaknuli su.

Projekt se provodi uz potporu programa Europske unije „Kreativna Europa“.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime