Brojnim gradovima u Hrvatskoj, koji su se obilježavanjem Dana narcisa pridružili nacionalnoj akciji borbe protiv raka dojke s ciljem podizanja svijesti o važnosti prevencije i ranog otkrivanja raka, i ove se godine pridružio i Sisak.

Dan narcisa, humanitarna javnozdravstvena akcija posvećena prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke, obilježava se u brojnim hrvatskim gradovima u kojima se prigodnom prodajom narcisa želi podići svijest javnosti o raku dojke kao ozbiljnom javnozdravstvenom problemu i educirati žene o važnosti redovitih pregleda dojki kako bi se bolest otkrila što ranije, dok je u velikom postotku izlječiva. Nositelj ove aktivnosti u Sisku i organizator akcije na sisačkoj šetnici bila je Udruga žena liječenih od bolesti dojke, a njena predsjednica Blanka Bukovec rekla nam je kako i ove godine šalju istu poruku.

„Šaljemo poruku o problemu raka dojke koji je u Hrvatskoj jako izražen i jako velik. U svim hrvatskim gradovima danas je Dan narcisa. To je inače međunarodni Dan borbe protiv raka dojke. U Sisku se on održava već 18. Put. Želimo skrenuti pažnju ženama da je za sada jedina učinkovita prevencija i rano otkrivanje raka dojke. Treba ići na preventivne preglede, treba raditi samopregled dojke.To je nešto što zaista možemo učiniti za sebe. Mi smo isto u prosjeku Hrvatske, a znamo da u Hrvatskoj znamo da preko 2600 žena godišnje oboli, velika je smrtnost, više od tisuću žena godišnje umre. To su prestrašne brojke, a za njima ne zaostaju niti Sisak i Sisačko – moslavačka županija. Mi smo tu da ukažemo na taj problem da se žene  barem  jednom godišnje pobrinu za svoje zdravlje, već bi puno učinile“, kazala je Bukovec.

VEZANE VIJESTI
Ruže uz Međunarodni dan žena

Bukovec je upozorila na važnost samopregleda i redovitih mamografskih pregleda, a žene je, da povedu više računa o sebi i svom zdravlju, pozvala i predsjednica Županijske skupštine Ivanka Roksandić.

„Dan narcisa je jedan dan kada mi žene pokušavamo ukazati sami sebi na problem jednog od najraširenijih oblika karcinoma, a to je rak dojke. Stravični su podaci koliko žena u Hrvatskoj, kad gledamo statistiku, dnevno obolijeva i saznaje da je dobila karcinom dojke. Zato su preventivni pregledi izuzetno važni. Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje i Hrvatski zavod za javno zdravstvo, koji godinama već provode prevenciju i pozivaju žene u dobi do 65 godina na redovno kontroliranje, na mamografiju, učinili su puno u prevenciji, ali mislim da moramo svi zajedno učiniti još i više da bi razvili tu svijest kod žena da je prevencija spas života“, rekla je Roksandić.

VEZANE VIJESTI
27. godišnjica akcije "Brđani" u sunjskom naselju Brđani Cesta

Akciju za Dan narcisa je došao podržati i zamjenik sisačko-moslavačkog župana Ivan Celjak koji je kupnjom stručka narcisa i novčanom donacijom dao potporu sisačkoj Udruzi žena liječenih od bolesti dojke.

„Narcise su simbol života, nade i , međutim one simboliziraju i teška oboljenja dojke kod žena. Sisačko-moslavačka županija mnogo ulaže u unapređenje kvalitete pružanja zdravstvenih usluga, mnogo ulažemo u unapređenje kvalitete zdravstvene zaštite. Također, mnogo sredstava ulažemo u sufinanciranje organizacija civilnog društva, odnosno projekata i programa civilnog društva. Koristim ovu prigodu da pohvalim rad Udruge žena liječenih od bolesti dojke koje su nositelji ove akcije i koje tijekom godine provode mnoge edukacije i radionice u prevencije ove teške bolesti. Potrebno je poslati poruku ženama da razviju svijest o potrebi prevencije, ultrazvučnih pregleda, pregleda mamografskim uređajima, samokontrole, sve to u cilju sprečavanja ove bolesti koja je izlječiva ako se otkrije dovoljno rano. Zato drage žene, budite odgovorne prema sebi, svojim najbližima, jer bez žena nema niti života“, poručio je Celjak.

 

VEZANE VIJESTI
Prije 27 godina formirana 120. brigada "Ban Toma Bakač"

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here