Dao lažne podatke preminule osobe da je upravljala njegovim vozilo u vrijeme počinjenja prekršaja

Pokušao izbjeći prekršajnu prijavu, pa „zaradio“ kaznenu zbog davanja lažnog iskaza i nedozvoljene uporabe osobnih podataka

383

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke proveli su kriminalističko istraživanje nad 39-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela davanja lažnog iskaza i nedozvoljene uporabe osobnih podataka.

Naime, policijski su službenici uređajem za mjerenje kretanja vozila utvrdili da je vozilom zagrebačkih registarskih oznaka, početkom kolovoza 2020. godine oko 14.15 sati u Zaprešiću počinjen prometni prekršaj prekoračenja dopuštene brzine kretanja. Slijedom navedenog je proslijeđena obavijest i izvješće o počinjenom prekršaju zajedno s prikazom slike uređaja za mjerenje brzine, vlasniku osobnog automobila s time da se po primitku navedenih obavijesti, kroz dostavljen obrazac s podacima o vozaču izjasni je li on ili netko drugi upravljajući vozilom navedenog dana počinio prekršaj.

U prosincu 2020. godine policijski službenici su zaprimili traženi obrazac u kojem stoje upisani podaci umrle osobe kao osobe koja je upravljala vozilom u vrijeme počinjenja prekršaja.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem potvrđena je sumnja kako je osumnjičeni po primitku obavijesti o počinjenom prometnom prekršaju koji pošiljku je vlastoručno primio i potpisao, početkom prosinca 2020. godine, elektroničkom poštom proslijedio obrazac u koji je upisao osobne podatke muške osobe kao osobe koja je upravljala vozilom u vrijeme počinjenja prekršaja. Zlonamjerno je koristio osobne podatke umrle osobe te tako svjesno dao lažni iskaz kako bi izbjegao odgovornost i sankciju prekršajnog postupka znajući da navedena osoba nije upravljala u vrijeme počinjenja prekršaja. Policijski službenici iz Zaprešića posumnjali su istinitost prijavljenog te provjerom podataka potvrdili da se radi o lažnom iskazu, naveli su iz policije.

Po dovršenom kriminalističkom istraživanju kaznena prijava je podnijeta Općinskom državnom odvjetništvu u Novom Zagrebu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime