Desetljeće solarnih inovacija: SOELA 2023 osvijetlila budućnost tehnologije

203

Pod vodstvom Tehničke škole Sisak, jubilarna utrka donosi nadahnuće i postavlja novi standard u primjeni obnovljivih izvora energije i modernizaciji obrazovanja. Na prvi dan kalendarske jeseni, 23. rujna 2023. održana je jubilarna, 10. Utrka solarnih automobila – SOELA 2023. Radi se o manifestaciji u organizaciji Tehničke škole Sisak i Sisačko-moslavačke županije, koja je već dugi niz godina vjetar u leđa brojnim projektima Tehničke škole Sisak.

Svečanom otvorenju su uz ravnatelja Tehničke škole Sisak, Davora Malovića, nazočili i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, šport, mlade i civilno društvo Robertina Štajdohar te pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, investicije, razvojne projekte i fondove EU, Darjan Vlahov. „Sisačko-moslavačka županija već 10 godina podupire utrku solarnih automobila i nadamo se da ta podrška neće izostati i u budućnosti. Mnogo naših učenika se entuzijastično uključilo u pripremu automobila, nadogradili smo tehničke komponente i nadamo se pobjedi ove godine.“, rekao je ravnatelj škole, Davor Malović.

Ove godine na utrci je sudjelovalo 14 timova (škola) iz cijele Hrvatske: Elektroindustrijska i obrtnička škola Rijeka, Srednja škola Bartola Kašića Grubišno Polje, Tehnička škola Karlovac, Obrtnička i tehnička škola Dubrovnik, Srednja škola Novska, Elektrotehnička i prometna škola Osijek, Industrijsko-obrtnička škola Slavonski Brod, Tehnička škola Sisak, Industrijsko-obrtnička škola Sisak, Srednja strukovna škola kralja Zvonimira Knin, Strukovna škola Đurđevac i Strukovna škola Gospić. U slobodnom stilu prvo mjesto osvojio je tim Tehničke škole Karlovac, drugo mjesto tim Srednje škole Bartola Kašića Grubišno Polje, a treće mjesto osvojio je tim Strukovne škole Gospić. Pobjednički tim 10. Utrke solarnih automobila – SOELA 2023 u zadanom stilu je tim Srednje strukovne škole Kralja Zvonimira Knin.

Drugo mjesto osvojila je Industrijsko-obrtnička škola Slavonski Brod, dok je treće mjesto osvojio tim Elektrotehničke i prometne škole Osijek. Podsjetimo, cilj SOELA-e je razvoj novih inovativnih izvannastavnih aktivnosti, poticanje primjene obnovljivih izvora energije za napajanje vozila, primjena novih metoda za obrazovanje učenika i poboljšanje standarda praktične nastave.

Napori Tehničke škole da osuvremeni strukovno obrazovanje na razini Sisačko-moslavačke županije ali i cijele Hrvatske vidljivi su kroz cijeli projekt uspostave Regionalnog centra kompetentnosti na području elektrotehnike i računalstva.

Naime, Tehnička škola u Sisku prva je u Hrvatskoj koja je srednjoškolcima ponudila da uđu u svijet videoigara uvođenjem smjera tehničara za razvoj videoigara prije četiri godine, a sada ih uvodi i u svijet robotike. Naime, ova srednja škola od ove jeseni prva u Hrvatskoj upisuje smjer tehničara za robotiku.

Škola izdaje i 60-ak udžbenika na kojima su radili stručnjaci s vrhunskih sveučilišta i znanstvenih institucija, a sve kako bi nova strukovna usmjerenja imala kompletne nastavne materijale prema kojima će se obrazovati stručnjaci iz područja elektrotehnike i računalstva, robotike i novih tehnologija.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime