DIP sutra objavljuje službene rezultate izbora; Predsjednica u utorak počinje s konzultacijama

203

Državno izborno povjerenstvo (DIP) u ponedjeljak će donijeti odluku o službenim rezultatima prijevremenih izbora za Hrvatski sabor,  a predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović najavila je da kreće s konzultacijama o sastavljanju Vlade u utorak, čim od DIP-a dobije službene rezultate izbora.

DIP-ova odluka o službenim rezultatima parlamentarnih izbora u ponedjeljak, 26. rujna, bit će objavljena u Narodnim novinama, što znači da bi od tog dana počeo teći 20-dnevni rok u kojemu se na prvom zasjedanju treba okupiti novi saborski saziv. Ustav, naime, propisuje da se prvo zasjedanje Sabora održava najkasnije 20 dana nakon provedenih izbora.

Na izborima za Hrvatski sabor relativnu pobjedu ostvario je HDZ koji je, sam ili s partnerima, osvojio 61 od 151 zastupničkog mjesta, Narodnoj koaliciji pripala su 54, Mostu 13, Živom zidu s partnerima osam, IDS/PGS-u tri, Bandićevoj Koaliciji za premijera dva, a po jedno mjesto HDSSB-u i nezavisnom Željku Glasnoviću.

SDSS-ovi Milorad Pupovac, Mile Horvat i Boris Milišević zastupat će srpsku manjinu, Robert Jankovics mađarsku, Furio Radin talijansku, a Vladimir Bilek češku i slovačku. Veljko Kajtazi zastupat će 12 manjina (austrijsku, bugarsku, njemačku, poljsku, romsku, rumunjsku, rusinsku, rusku, tursku, ukrajinsku, vlašku i židovsku), a Ermina Lekaj Prljaskaj pet manjina (albansku, bošnjačku, crnogorsku, slovensku i makedonsku).

Predsjednica Republike Grabar Kitarović izjavila je u petak navečer kako kreće s konzultacijama o sastavljanju vlade u utorak, čim od DIP-a dobije rezultate izbora, naglasivši da će u njima biti neutralna držeći se ustava i slova zakona.

“Neću dopuštati nikakva odugovlačenja, ali mi se čini da je u ovom trenutku dinamika kojom idu ti pregovori u redu, te se nadam da ćemo iznaći načine i rješenje da se stabilna vlada formira u što bržem roku, jer je to svima nama u interesu”, rekla je Grabar-Kitarović u razgovoru za HRT na rubu Opće skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku.

“Mislim da bismo svi mi prije svega trebali ispred sebe staviti nacionalne i državne interese, a tek onda nekakve partikularne ili stranačke”, smatra predsjednica, te dodaje kako Hrvatska “ne može gubiti vrijeme jer hrvatski građani od njih očekuju da se pobrinu za demografiju, gospodarski razvoj i otvaranje radnih mjesta”.

 

(Hina)

Foto: predsjednica.hr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here