Država ponovno subvencionira stambene kredite za mlade

Država pomaže građanima koji kupuju svoju prvu nekretninu

591

Od 29. ožujka 2021. godine opet kreću APN-ovi subvencionirani krediti. Država pomaže građanima koji kupuju svoju prvu nekretninu i subvencionira dio iznosa kredita. Najmanje pet godina građanima se plaća minimalno 30 posto mjesečnog obroka ili anuiteta.

Za državne subvencije mogu se prijaviti svi građani mlađi od 45 godina koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću. Subvencioniranje kredita odobrava se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1.500 eura po metru kvadratnom odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100.000 eura u kunskoj protuvrijednosti. Cijena može biti veća, ali se u tom slučaju njezina razlika neće subvencionirati.  Rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina. Visina subvencije ovisi o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te se kreće od 30 do 51 posto iznosa rate kredita.
 Popis svih općina i gradova s postotcima subvencioniranja sukladno indeksu razvijenosti 

Zahtjev za subvencioniranje kredita se zajedno sa zahtjevom za stambeni kredit podnosi odabranoj kreditnoj instituciji koja zatim taj zahtjev prosljeđuje APN-u. U ovom krugu zahtjeve je moguće predati u jednu od 14 banaka. Efektivne kamatne stope koje su banke ponudile kreću se od 2,09 do 3,50 posto.
 Popis banaka s kojima je APN sklopila ugovor o davanju subvencioniranih kredita 

Za subvencije građana osigurano 50 milijuna kuna 

Zahtjevi će se razmatrati prema vremenu zaprimanja potpunih zahtjeva u APN-u, a odobravat će se do utroška planiranih sredstava koje ove godine iznosi 50 milijuna kuna.

Od početka provedbe ove mjere 2017. godine, pa zaključno s posljednja dva poziva u ožujku i rujnu 2020. godine, odobreno je 17.526 zahtjeva za subvencioniranjem.

Spomenimo ovdje i kako se subvencioniranje kredita može produžiti za dvije godine za svako živorođeno, odnosno usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita a produžuje se godinu dana i u slučaju da je podnositelj zahtjeva ili član njegova obiteljskog domaćinstva utvrđenog invaliditeta većeg od 50% tjelesnog oštećenja.  Produženje subvencija ostvaruje se za dodatnu godinu po svakom djetetu i za obitelji koje već imaju djecu u trenutku podnošenja zahtjeva.

Od 2017. godine do danas u obiteljima koje koriste subvencije rođeno je više od 2.900 djece pa možemo reći kako je ova mjera ujedno i demografska mjera.

Kao jedan od pozitivnih trendova u tom razdoblju može se istaknuti i smanjenje prosječne godišnje efektivne kamatne stope (EKS), koja je za subvencionirane stambene kredite u 2020. godini iznosila 2,28 posto, što je više od jednog postotnog boda manje u odnosu na 2017. godinu, kada je ta stopa iznosila 3,35 posto.

Inače, Hrvatski sabor je krajem prošle godine izmijenio Zakon o subvencioniranju stambenih kredita, a njima je do kraja 2023. godine produljen rok u kojem će APN objavljivati javne pozive za subvencije.

Izmjenama je regulirano i da će kandidati za te kredite morati imati prijavljeno prebivalište na adresi kupljene ili izgrađene nekretnine najmanje dvije godine nakon završetka subvencioniranja kredita. Također je regulirano i da će subvencije biti odbijene podnositeljima koji su ih već ranije dobili, te da uplaćena sredstva neće trebati vraćati ako se subvencionirani stan ili kuća prodaju radi kupnje većeg stana, kuće ili izgradnje kuće.

Sve informacije o načinu prijave te potrebnim dokumentima mogu se pročitati na internetskim stranicama:
Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine 
Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama.

1 KOMENTAR

  1. Možete li, osim maksimalne svote iznijeti i informacije koja je minimalna svota za koju se subvencija može dobiti, jer mnogi mladi koji su se odlučili ostati na selu koliko sam ja shvatila i čula iz neposredne blizine, nisu dobili subvencije jer nekretnine koje su oni kupovali, kao svoju prvu nekretninu nisu zadovoljavale minimalnu visinu- cenzus za odobrenje APN subvencije. Prema mojem mišljenju apsurdno je, s jedne strane poticati ruralni razvoj, a s druge strane upravo tim mladim obiteljima koje se odlučuju odseliti u ruralne sredine gdje su nekretnine jeftinije uskratiti ovakav oblik pomoći, što se u uputama o APN-u nigdje ne spominje, jer su nekretnine koje oni žele kupiti preniskih cijena da bi dobile odobrenje subvencije APN-a?! Da li ovo ima smisla i koliko je javnost upućena u taj dio UVJETA?

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime