Državljanin Srbije optužen za ratni zločin 1991. pokraj Gline

Okrivljenik je nedostupan hrvatskom pravosuđu

483

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je pred Županijskim sudom u Zagrebu optužnicu protiv državljanina Republike Srbije (1962.) zbog počinjenja kaznenog djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava ratnim zločinom protiv civilnog stanovništva.

Optužnicom se okrivljenika tereti da je točno neutvrđenog dana u prvoj polovici studenog 1991. godine u Gornjoj Bučici, na privremeno okupiranom području tadašnje općine Glina; tijekom trajanja međunarodnog oružanog sukoba između regularnih policijskih i vojnih postrojbi Republike Hrvatske i oružanih formacija tzv. SAO Krajine; kao zapovjednik voda u sklopu tadašnje Teritorijalne obrane Glina, postupio protivno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba u vrijeme rata od 12. kolovoza 1949., odnosno nije poduzeo nikakve radnje da spriječi ubijanje civilnog stanovništva.

Nekolicina pripadnika jedinice kojom je zapovijedao okrivljeni 59-godišnjak, zatražila je od civila hrvatske nacionalnosti da im predaju svoje poljoprivredne strojeve, a kad je jedan hrvatski državljanin to odbio učiniti, pripadnici (danas pokojni) oružanih formacija tzv. SAO Krajine su, zajedno s drugim nepoznatim pripadnicima te jedinice, odlučili usmrtiti više civilnih osoba hrvatske nacionalnosti pa su ih nasilno izveli iz njihovih kuća kako bi ih lišili života.

Okrivljenika se tereti da kao zapovjednik jedinice kojom je zapovijedao i upoznat s takvim protupravnim postupanjem pripadnika svoje jedinice, kao i svjestan činjenice da su pojedini pripadnici bili većinu vremena pod jakim utjecajem alkohola, naoružani vatrenim oružjem i skloni pljački napuštene imovine te; iako je bio dužan poduzeti radnje kojima bi spriječio bilo kakav daljnji napad na imovinu i tjelesni integritet prisutnih civila, posebno nakon što su hrvatski civili uz prijetnju oružjem izvedeni iz svojih kuća; nije poduzeo ništa da takvo daljnje nasilno postupanje zaustavi i spriječi.

Uslijed takvog njegovog nepoduzimanja radnji, pripadnici jedinice kojom je zapovijedao su iz njihovih kuća izveli dvije muške i dvije ženske civilne osobe  hrvatske nacionalnosti te ih odveli na skrovito mjesto gdje su ih usmrtili hicima iz vatrenog oružja.

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu predložilo je u optužnici određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenika, budući da se okrivljenik nalazi u Republici Srbiji i nije dostupan pravosudnim tijelima Republike Hrvatske, kao i zbog činjenice da se radi o kaznenom djelu kod kojeg su okolnosti počinjenja kaznenog djela posebno teške.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime