Energetska obnova upravne zgrade Komunalaca i Privrede

Nakon niza zgrada koje je uspješno energetski obnovljene, na red je došla i zgrada uprave Komunalca u Petrinji. Kako teku završni radovi provjerili su petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović i direktor Komunalca Vlado Lovreković.

412

Zgrada koja je dom dvaju komunalnih poduzeća – Privrede i Komunalca, u središtu grada do sada je bila poznata kao ruglo grada, a ovih dana na njoj se rade završni radovi. Kako bi se uvjerili da su još jedan dio Petrinje učinili ljepšim, radove su obišli i gradonačelnik grada Petrinje Darinko Dumbović i direktor Komunalca Vlado Lovreković koji je istaknuo:

“Počeli smo od ovih zgrada koje su bile u najlošijem stanju, te zgrade građani inače zovu barakama. Mi smo odlučili da više ne želimo raditi u barakama i nadamo se da ih više nitko neće tako zvati. Ovu zgradu ćemo glavnu obnoviti. Ukupna je investicija otprilike 800 tisuća kuna, a obzirom da se radi o energetskoj obnovi nabavit ćemo preko fonda za zaštitu okoliša peć na palete. Do sada smo se grijali na lož ulje. Neke su procjene da ćemo tu investiciju uštedom energije vratiti za tri godine, maksimalno četiri.

Grad Petrinja svojim je građanima uštedjela gotovo 10 milijuna kuna kroz legalizaciju i energetsku obnovu. Gradonačelnik Darinko Dumbović:

VEZANE VIJESTI
VIDEO: Ovako se izvode radovi!

“Sve one stambene jedinice koje su u privatnom vlasništvu ih je bilo preko 400 i da smo tu sufinancirali izzetno velika sredstva kao grad petrinja i jedini, ponavljam jedini u hrvatskoj koji smo oslobodili komunalnih dobrinosa naših građana kako bi imali onu komponentu od 20 posto u sebi da bi mogli napraviti parcelacijske i ostale elaborate i aplicirati prema fondu. To je bio jedan uspješan zadatak. Međutim što dalje idemo možemo reći da imamo dobre partnere u komunalnom podruzeću kada su u pitanju višestambene jedinice gdje se bliže i 30 milijuna kuna uložilo uz ostale stambene servise i to je izuzetno pohvalno.

Petrinjski gradonačelnik primjer komunalnog poduzeća istaknuo je kao način kako treba postupati prema obnovi vlastitih zgrada, pogotovo dok imaju potporu europskih sredstava. Za vladajuće je imao poruku:

VEZANE VIJESTI
Napreduju radovi na projektu Ekološki centar - Vrata Zrinske gore

“Bojim se da Europska unija će nam u sljedećm razdoblju otpiliti još veće i više učešće. Dosada smo imali 80-20, pa 60-40, i onda 50-50. ako bi to tako ostalo, onda to ne bi bilo dobro, ako bi i ostalo onda država za ovo područje koje je bilo u ratu mora reći jasno da mora imati za naše građane koji imaju devastirane prostore, mogu dobiti nacionalnu komponentu financijskih sredstava. Jer bojim se kad pogledamo PDV i sve ono što država sebi uzima, da onda to nije ni blizu ono što bi država trebala dati. Država ovdje želi više uzeti a nikako dat. Europi treba reći jasno – mi ovdje želimo imati ekološki, energetski, efikasni – grad.

Dio radova na zgradi u centru Petrinje završen je početkom godine, a na upravnoj zgradi Komunalca u tijeku su i završni radovi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here