Europski dan debljine

413

Treća subota u svibnju obilježava se kao Europski dan debljine, a ove godine je to 21. svibnja.
U 2015. godini 1,2 milijuna muškaraca i 900000 žena u Hrvatskoj imalo je problema s prekomjernom tjelesnom masom. Taj problem javlja se vrlo rano, pa je tako 13,6% dječaka i 10,4% djevojčica u petom razredu osnovne škole prekomjerno teško, u srednjoj školi 11,9% dječaka i 14,2% djevojčica, a na prvoj godini studija 22,9% mladića i 10,3% djevojaka ima problema s pretilošću.
Istraživanja pokazuju daljnji trend porasta debljine u Hrvatskoj i svijetu, te s njom povezanih bolesti – srčano-žilnih bolesti, dijabetesa, bolesti mišićno-koštanog sustava do sklonosti depresiji i socijalnih problema, poput socijalne izolacije i izloženosti diskriminaciji zbog pretilosti.
Pretilost povezana s dijabetesom tipa 2, povišenim krvnim tlakom i masnoćama u krvi životno je opasan problem za pojedinca, ali i veliko opterećenje za zajednicu i državu. Samo povišeni krvni tlak i masnoće godišnje u Hrvatskoj odnose 26000 života, a liječenje prekomjerne tjelesne mase značajno opterećuje proračun. Preventivnim djelovanjem i kvalitetnom edukacijom o problemu prekomjerne tjelesne mase može se stati na kraj tim poražavajućim statistikama.

Činjenice o debljini:

dva puta veći broj osoba s debljinom u svijetu od 1980. godine

preko 1.9 milijardi odraslih osoba (39% stanovnika u svijetu)

s prekomjernom tjelesnom masom 2014. godine

600 milijuna odraslih osoba (13% stanovnika u svijetu) s debljinom 2014. godine

42 milijuna djece mlađe od 5 godina s debljinom 2013. godine

Okolišne i društvene promjene povezane s ubrzanim, a ponekad nedovoljno podržavajućim razvojem politika u mnogim sektorima poput zdravstvenog, poljoprivrednog, prometnog, okolišnog, prehrambenog, obrazovnog i dr., imaju za posljedicu stvaranje prehrambenih navika stanovnika koje uključuju brzu i jednostavnu dostupnost hrane čija kalorijska vrijednost nadilazi nutritivnu, sjedilački način života koji dovodi do smanjenja tjelesne aktivnosti (sjedilački poslovi, urbanizacija i promjena načina prijevoza) i predstavljaju glavne uzroke povećanja tjelesne mase koja vodi u prekomjernu tjelesnu masu i debljinu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime