Europskim sredstvima energetski obnovljen Dom zdravlja u Petrinji

Pred samim završetkom projekt "Energetska obnova zgrada Sisačko-moslavačke županije, Doma zdravlja Petrinja, na adresi Ulica Radoslava Lopašića 1a, 1b, 1c", kojeg sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

872

U sklopu projekta Energetska obnova zgrada Sisačko-moslavačke županije, energetski je obnovljena zgrada Doma zdravlja Petrinja na adresi Ulica Radoslava Lopašića 1a, 1b, 1c.

Projekt vrijedan 2.871.487,97 kuna je s 1.684.243,17 kuna sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) u okviru operativnog programa Konkurentnost i kohezija u razdoblju 2014. – 2020.

Više je o samome projektu rekao Zdenko Matijašec, ravnatelj Doma zdravlja u Petrinji, koji je pojasnio i koje su konkretne projektne aktivnosti provedene:

– U sklopu projektnih aktivnosti izrađen je glavni projekt, radovi, nadzor, upravljanje i administracija, promidžba i vidljivost te završni energetski certifikat. Sve to sufinancirano je u iznosu od 60-80% bespovratnim sredstvima. Ukupna vrijednost projekta iznosi 2.871.487,97 kuna, a dio koji je Europska unija sufinancirala iz Fonda iznosi 1.684.243,17 kuna. Ostatak potrebnih sredstava osigurao je Dom zdravlja Petrinja iz sredstava kredita HABOR-a, pojasnio je Zdenko Matijašec, ravnatelj Doma zdravlja u Petrinji.

Matijašec se osvrnuo i na mjere energetske učinkovitosti koje su postignute projektom:

– Projektom je osigurano povećanje toplinske zaštite vanjskih zidova, povećanje toplinske zaštite stropa prema negrijanom prostoru, zamjena vanjske stolarije, ugradnja novog visokoučinkovitog sustava grijanja i poboljšanje postojećeg, zamjena unutarnje rasvjete učinkovitijom, uvođenje sustava automatizacije i upravljanja zgradom, uvođenje sustava daljinskog očitanja potrošnje energije i vode te sustava kontrolnih mjerila energenata i vode. Također, izrađen je i završni energetski certifikat koji je potvrdio ciljanu uštedu.

Voditelj projekta Domagoj Bunarđija iz tvrtke Dot Konzalting d.o.o. naglasio je kako su spomenute mjere dovele do ostvarenja ugovorenih ciljeva projekta:

– Projektom je osigurana ušteda u potrošnji toplinske energije za grijanje čak 66,08 posto, ušteda primarne energije za 56,44 posto, a smanjena je i štetna emisija CO2 u postotku 58,62. Također, povećana je i ugodnost boravka korisnika zgrade. Izrađen je i završni energetski certifikat kojim je potvrđen prijelaz iz energetskog razreda F u energetski razred C, pojasnio je Bunarđija, na kraju zahvalivši svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta koji je, kako djelatnicima, tako i samim pacijentima, omogučio ugodniji boravak u Domu zdravlja:

– Zahvaljujem Domu zdravlja Petrinja kao korisniku bespovratnih sredstava i ravnatelju dr. Matijašecu, kao i njegovom timu suradnika koji su sudjelovali u provedbi. Zahvaljujem i tvrtki Si-ing Sisak d.o.o., njenom predstavniku gospodinu Siniši Batiniću te glavnom nadzornom inženjeru gospodinu Željku Bunarđiji na provođenju nazdora nad provođenjem radova te izvođaču radova Stanić graditeljstvo d.o.o. te gospodinu Staniću kao predstavniku tvrtke.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime