FILIPOVIĆ Ina će podmetnuti leđa za male distributere

"Ova prošla dva tjedna i naredna dva tjedna sigurno im neće biti laka, ali vjerujem da ćemo svi zajedno uspješno prebroditi ovu situaciju", naglasio je ministar

114
Foto: arhiva Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović rekao je u ponedjeljak da se sljedeća dva tjedna ograničava veleprodajna cijena kako bi najveći igrači na tržištu naftnih derivata, a u najvećoj mjeri Ina, podnijeli teret u odnosu na mala poduzeća, za koja je naveo da su prošlih godina dobro poslovala.

Naglasio je da je Vlada išla u smjeru zaštite hrvatskih građana i pomoći gospodarstvu, pa će cijene benzina i dizela izvan autocesta biti iste kao i protekla dva tjedna što znači 13,08 kuna dizel i 13,50 kuna benzin eurosuper 95. Na autocestama će se slobodno formirati cijena i benzina i dizela, kazao je, dodavši međutim, da će  tamo doći do pojeftinjenja, odnosno  da će benzin biti 13,83  kune, a dizel 14,28 kuna.

Kao novinu u današnjoj odluci Vlade istaknuo je  da će se na sljedeća dva tjedna ograničiti i veleprodajna cijena kako najveći igrači na tržištu naftnih derivata podnijeli teret u odnosu na male distributere.

“S malim smo distributerima bili u kontinuiranoj komunikaciji, u protekla dva tjedna Ina im nije povećavala veleprodajnu cijenu, a oni su uglavnom prodavali svoje zalihe. Prema tome, u protekla dva tjedna možemo govoriti o tome da nisu zaradili onoliko koliko su mislili zaraditi”, naveo je ministar, dodavši da će to u sljedeća dva tjedna Ina u najvećoj mjeri preuzeti na svoja leđa, odnosno da im neće povećavati cijenu, a kako bi oni mogli lakše funkcionirati.

Otkrio je da je u okviru malih distributera naftnim derivatima 40 poslovnih subjekata, a da su ti poslovni subjekti u 2021. godini ostvarili ukupan prihod od prodaje od skoro 3,5 milijarde kuna te 133 milijuna kuna dobiti. Jednako uspješno su poslovali i u 2020. godini, tvrdi ministar. Kaže kako sve to treba uzeti u kontekst i sagledati širu sliku, jer se nalazimo u delikatnoj situaciji. Po njemu, bez intervencije Vlade cijena dizela bila bi preko 16 kuna.

Upitan što je premijer mislio kada je spominjao porezne škare za profitere, Filipović je rekao da Vlada razmišlja o svim opcijama, da prati situaciju te kada procijeni da će reagirati u interesu građana i gospodarstva.

Na pitanje jesu li se mali distributeri neopravdano žalili, naglasio je da se išlo na ograničavanje veleprodajnih cijena, da je svima teško te da je ovo situacija na koju mali distributeri nisu navikli, jer su prošlih godina poslovali uspješno.

“Ova prošla dva tjedna i naredna dva tjedna sigurno im neće biti laka, ali vjerujem da ćemo svi zajedno uspješno prebroditi ovu situaciju”, naglasio je ministar.

Komentirajući komentar guvernera HNB-a Borisa Vujčića da nas sljedeće godine čeka recesija ako cijene goriva nastave ovako rasti, ministar je naglasio da ima onih koji komentiraju i onih koji donose odluke.

Prenio je svoje informacije iz Davosa gdje se govorilo da ove godine svjetsko gospodarstvo neće otići u recesiju, rekavši i da je teško predvidjeti što će se događati sljedeće godine.

Vezano uz problem Brodosplita, rekao je da Vlada razmatra sve mogućnosti i to ne samo oko Brodosplita nego i svih drugih hrvatskih brodogradilišta, te kako će se za Brodosplit tražiti zadovoljavajuće rješenje.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime