FOTO Četiristo Marijinih legionara i prijatelja hodočastilo u Vukovar

110
Izvor: Mediji Sisačke biskupije

Na zavjetno hodočašće u Vukovar u subotu, 18. listpada hodočastilo je četiristo članova Marijine legije i prijatelja Legije iz cijele Sisačke biskupije. Obilježavanje je to simbola stradanja hrvatskog naroda u Domovinskom ratu.

Izvor: Mediji Sisačke biskupije

Sisačka biskupija izvijestila je o hodočašću. Posjet je počeo u Memorijalnom centru Ovčara te obilaskom stratišta gdje su žrtve mučki ubijene. Tu su hodočasnici od lokalnog mještana koji se tu zatekao čuli sve do u detalje o hladnokrvnim i zvjerskim ubijanjima. Kroz plač je govorio o tim događajima. Hodočasnici su se potom uputili prema Memorijalnom groblju gdje im je vodič objasnio kada i kako je napravljeno groblje te koja je simbolika na pojedinim njegovim dijelovima. Uslijedio je obilazak samostana sv. Filipa i Jakova gdje je nakon gledanja prigodnog dokumentarnog filma domaći župnik fra Ivica Jagodić je pozdravio hodočasnike te im približio stradanje samostana i crkve u Domovinskom ratu te proces njegove obnove. „Kroz 87 dana u opsadi grad je doživio najteže. To je grad koji je imao 44 tisuće stanovnika, a danas nema niti 20 tisuća. Vidjeli ste popis žrtava. Većina ih je bila od 20 do 40 godina.“, rekao je.

VEZANE VIJESTI
Četvrtina župljana župe Bučica na hodočašću u Mariji Bistrici
Izvor: sisačka biskupija

Također je istaknuo kako su Vukovarci prvi Božić nakon povratka u grad misu polnoćku slavili u crkvi noseći kišobran jer su od crkve ostale samo vanjske zidine. Danas posjetitelji grada obavezno dođu i u samostan na obali Dunava gdje su ispisana imena stradalih i gdje je misno slavlje služio je vlč. Marijan Štingl župnik u Voloderu.

Izvor: sisačka biskupija

U svojoj je propovijedi usporedio Isusove patnje s patnjama stanovnika Vukovara ističući kako je istina o ovim događajima važna za budućnost naroda. Poslije misnog slavlja pozvao je predsjednika Komicija b. Vladu Sučeca da se obrati okupljenima.

VEZANE VIJESTI
Četvrto hodočašće vjernika Sisačke biskupije
Izvor: sisačka biskupija

„Kaže Isus: „Nema veće ljubavi nego položiti život za svoje prijatelje.” Što više reći, sve smo čuli i vidjeli i da se ne zaboravi. Mi smo ovdje došli na zavjetno hodočašće Majci Božjoj. Predajmo stradanja tih ljudi i naša stradanja Majci Božjoj da ona to sačuva za vječnost. Kaže naša narodna poslovica: „Onaj koji svoje mrtve ne štuje, budućnost si ne kuje.” Ti mrtvi, nisu mrtvi, oni su s Isusom. Oni su nam putokaz i svjetlo kako biti hrabar i kako biti čovjek. Ponosan sam što sam u ovom gradu i što sam u ovoj zajednici i što sam danas pred vama i što to mogu reći za svakoga od vas. Hvala vam na vašoj hrabrosti jer hrabrost je biti ovdje. Vidite što smo doživjeli na Ovčari kako čovjek plače dok govori, a nema javnog wc-a za tako nešto. Ne bojmo se našeg dolaska ovdje i rekao bih potičimo ljude na dolazak u Vukovar, da se ne zaboravi. Hvala bratu Marijanu što je ovdje s nama. Bez svećenika ne bi mogli biti ovdje, hvala vodstvu i svima koji ste ovdje. Sretan sam što vas vidim u ovolikom broju.“, rekao je uz ostalo b. Vlado.

VEZANE VIJESTI
Mladi Sisačke biskupije i ove će godine hodočastiti u svetište Majke Božje Bistričke
Izvor: sisačka biskupija

Na kraju, uslijedio je i obilazak Vukovarske bolnice gdje smo saznali o načinu na koji je dr.Vesna Bosanac spašavala ranjene vojnike i civile.

Izvor: sisačka biskupija

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here