FOTO Četiristo Marijinih legionara i prijatelja hodočastilo u Vukovar

105
Izvor: Mediji Sisačke biskupije

Na zavjetno hodočašće u Vukovar u subotu, 18. listpada hodočastilo je četiristo članova Marijine legije i prijatelja Legije iz cijele Sisačke biskupije. Obilježavanje je to simbola stradanja hrvatskog naroda u Domovinskom ratu.

Izvor: Mediji Sisačke biskupije

Sisačka biskupija izvijestila je o hodočašću. Posjet je počeo u Memorijalnom centru Ovčara te obilaskom stratišta gdje su žrtve mučki ubijene. Tu su hodočasnici od lokalnog mještana koji se tu zatekao čuli sve do u detalje o hladnokrvnim i zvjerskim ubijanjima. Kroz plač je govorio o tim događajima. Hodočasnici su se potom uputili prema Memorijalnom groblju gdje im je vodič objasnio kada i kako je napravljeno groblje te koja je simbolika na pojedinim njegovim dijelovima. Uslijedio je obilazak samostana sv. Filipa i Jakova gdje je nakon gledanja prigodnog dokumentarnog filma domaći župnik fra Ivica Jagodić je pozdravio hodočasnike te im približio stradanje samostana i crkve u Domovinskom ratu te proces njegove obnove. „Kroz 87 dana u opsadi grad je doživio najteže. To je grad koji je imao 44 tisuće stanovnika, a danas nema niti 20 tisuća. Vidjeli ste popis žrtava. Većina ih je bila od 20 do 40 godina.“, rekao je.

VEZANE VIJESTI
FOTO Krenulo je 28. velikogoričko zahvalno hodočašće Majci Božjoj Bistričkoj
Izvor: sisačka biskupija

Također je istaknuo kako su Vukovarci prvi Božić nakon povratka u grad misu polnoćku slavili u crkvi noseći kišobran jer su od crkve ostale samo vanjske zidine. Danas posjetitelji grada obavezno dođu i u samostan na obali Dunava gdje su ispisana imena stradalih i gdje je misno slavlje služio je vlč. Marijan Štingl župnik u Voloderu.

Izvor: sisačka biskupija

U svojoj je propovijedi usporedio Isusove patnje s patnjama stanovnika Vukovara ističući kako je istina o ovim događajima važna za budućnost naroda. Poslije misnog slavlja pozvao je predsjednika Komicija b. Vladu Sučeca da se obrati okupljenima.

VEZANE VIJESTI
Četvrto hodočašće vjernika Sisačke biskupije
Izvor: sisačka biskupija

„Kaže Isus: „Nema veće ljubavi nego položiti život za svoje prijatelje.” Što više reći, sve smo čuli i vidjeli i da se ne zaboravi. Mi smo ovdje došli na zavjetno hodočašće Majci Božjoj. Predajmo stradanja tih ljudi i naša stradanja Majci Božjoj da ona to sačuva za vječnost. Kaže naša narodna poslovica: „Onaj koji svoje mrtve ne štuje, budućnost si ne kuje.” Ti mrtvi, nisu mrtvi, oni su s Isusom. Oni su nam putokaz i svjetlo kako biti hrabar i kako biti čovjek. Ponosan sam što sam u ovom gradu i što sam u ovoj zajednici i što sam danas pred vama i što to mogu reći za svakoga od vas. Hvala vam na vašoj hrabrosti jer hrabrost je biti ovdje. Vidite što smo doživjeli na Ovčari kako čovjek plače dok govori, a nema javnog wc-a za tako nešto. Ne bojmo se našeg dolaska ovdje i rekao bih potičimo ljude na dolazak u Vukovar, da se ne zaboravi. Hvala bratu Marijanu što je ovdje s nama. Bez svećenika ne bi mogli biti ovdje, hvala vodstvu i svima koji ste ovdje. Sretan sam što vas vidim u ovolikom broju.“, rekao je uz ostalo b. Vlado.

VEZANE VIJESTI
Četvrtina župljana župe Bučica na hodočašću u Mariji Bistrici
Izvor: sisačka biskupija

Na kraju, uslijedio je i obilazak Vukovarske bolnice gdje smo saznali o načinu na koji je dr.Vesna Bosanac spašavala ranjene vojnike i civile.

Izvor: sisačka biskupija

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here