FOTO Dan branitelja Grada Velike Gorice

Velika Gorica danas bogatim programom obilježava Dan branitelja

568

Danas, 3. listopada, obilježava se Dan branitelja Grada Velike Gorice.

Program obilježavanja započeo je u jutarnjim satima polaganjem vijenaca kod Golubice- Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima Velike Gorice na platou uz gradsko groblje zatim i kod Spomenika poginulim pripadnicima 153. brigade HV-Velika Gorica u vojarni Satnik Josip Zidar.

Obilježavanju su uz brojna izaslanstva ministarstava, Zagrebačke županije, gradova, općina, političkih stranaka i pripadnika udruga branitelja prisustvovali i učenici osnovnih škola koji su obišli Spomen park u Velikoj Buni, gdje je s početkom u 11 sati započeo središnji program obilježavanja 28. godišnjice osnutka 153. brigade HV Velika Gorica.

Na početku svečanosti skupu se obratio predsjednik 153. brigade HV Velike Gorice Ivan Zagorad:

“Priča o Domovinskom ratu i radu naše brigade nije zabavno ni lako štivo. To je priča o hrabrosti, patnji i umiranju, priča o ljubavi prema Domovini onda kada ste joj najpotrebniji”, započeo je svoj govor Zagorad, nastavivši kako je brigada osnovana 3. listopada 1991. godine kako bi spriječila daljnji prodor agresora na teritorij Velike Gorice.

VEZANE VIJESTI
VELIKOGORIČANIN podigao dobitak petice na Eurojackpotu

“Oko 17 kilometara od Spomen parka u kojem se nalazimo, nalazi se rijeka Kupa. Na širem području rijeke palo je na tisuće granata, ali nisu nas uspjeli slomiti. Pripadnici naše brigade ratovali su na mnogim ratištima, do proljeća 1994. godine prošli smo bremenit ratni put. Zajedno smo živjeli, borili se, ginuli  i radovali, ali rat još nije završio… 4. kolovoza 1995. godine, čekajući svitanje na lijevoj obali rijeke Kupe, nismo zaboravili da je prošlo nešto više od 1430 dana od kada je posljednja kolona Hrvata prešla most na rijeci Kupi u Pokupskom. Tog ljetnog jutra, zajedno s ostalim postrojbama HV-a i policije, bili smo spremni na izvršenje ključne borbene zadaće – vratiti sav okupirani teritorij Republici Hrvatskoj. Započela je oslobodilačka vojno-redarstvena operacija “Oluja”! Naša brigada sudjelovala je u oslobođenju Gline i prva ušla u Topusko, a zatim je do sredine rujna trajala akcija čuvanja granice s BiH. Dana 14. rujna 1995. godine naša se brigada slavodobitno vratila u Veliku Goricu u kojoj nam je upriličen svečani doček. Kroz težak ratni put 153. brigade HV Velike Gorice, koji je isprepleten je teškim borbenim zadaćama, prošlo je 5 818 njenih pripadnika. Njih 72 nije doživjelo slobodnu Hrvatsku, 452 je ranjeno, a 5 posto ranjenih ostali su stopostotni invalidi. Zadaća svih nas, i vas mladih, je da nastavimo širiti povijesnu istinu o Domovinskom ratu, da se ne zaboravi!”

VEZANE VIJESTI
MOST U VELIKOJ GORICI Svatko ima pravo na pitku i čistu vodu!

Ispred Grada svečanosti je prisustvovao zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec:

“Danas smo se ovdje okupili kako bismo odali počast našoj slavnoj 153. brigadi koja je utemeljena prije punih 28 godina. Kroz brigadu je prošlo 5 818 hrvatskih branitelja i upravo ti branitelji i branitelji širom Lijepe naše najzaslužniji su što danas imamo suverenu, samostalnu i slobodnu nam Domovinu! Ovaj Spomen dom kod kojeg se nalazimo u Spomen parku u Velikoj Buni napravili smo uz dugogodišnju kvalitetnu suradnju sa svim našim braniteljskim udrugama kako bi nas trajno podsjećali na sve ono što su branitelji dali u Domovinskom ratu”, rekao je Kolarec, dodavši kako se nada da će se svake godine na ovome mjestu i na ovaj veliki datum okupljati te tako prisjećati koliki obol su branitelji dali u obrani domovine u Domovinskom ratu.

VEZANE VIJESTI
Prešli smo 42 km do Marije Bistrice: od početka do kraja, donosimo vam VELIKU FOTO GALERIJU

Ispred Zagrebačke županije svečanosti je nazočio Vlado Horina.

Središnji skup povodom Dana branitelja održat će se u šatoru u Parku dr. Franje Tuđmana, s početkom u 17:00 sati uz prigodan program.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here