U Centru novog života na Sajmištu, sinoć, 21. travnja održano je proglašenje rezultata za prva tri mjesta 15. Petrinjske kobasijade u organizaciji Grada Petrinje. Dan ranije, u Ekološkom centru Vrata Zrinske Gore u Prnjavoru Čuntićkom, održano je ocjenjivanje kobasica kojim je utvrđeno kako titulu za najbolju kobasicu zaslužuje obitelj Žarković, a svečanu nagradu u iznosu od 500 eura Dominiku Žarkoviću uručila je gradonačelnica Magdalena Komes.
– Nekoliko godina ja i moja obitelj sudjelujemo na Kobasijadama. S obzirom na to da se naše kobasice ne proizvode u nekakvim kontroliranim uvjetima, onda svake godine ima nekakvih odstupanja, ali mislim da uvijek postižemo dobre rezultate u tome. Nema nekakve tajne. Recept je dobro poznat svima ovdje u Petrinji i okolici i mislim da svi imamo otprilike sličan recept, rekao je Dominik, pobjednik 15. Petrinjske kobasijade.
Drugo mjesto te nagrada u iznosu od 400 eura otišla je u ruke Igora Marijana koji je, kako kaže, svoju nagradu posvetio pokojnom šogoru Josipu Šubariću, poznatog i kao petrinjski mesar od kojeg je imao priliku učiti samo ono najbolje. Treće mjesto, uključujući nagradu u iznosu od 300 eura, osvojio je Igor Žarković, no nagradu je preuzela njegova majka.
Marijeta Grabovac Zec, viša savjetnica za poljoprivredu i ruralni razvoj u gradskoj upravi Grada Petrinje, kazala je kako je ove godine pristiglo zaista mnogo uzoraka, odnosno n jih 38 koje je ocjenjivalo stručno povjerenstvo sastavljeno od šest članova.
– To su sve osobe koje su školovane kao senzorni analitičari u proizvodnji, odnosno u kušanju kobasica. Profesori koji su to ocjenjivali bili su s Agronomskog fakulteta iz Zagreba, Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta iz Zagrebu, Fakulteta agrobiotehničkih znanosti iz Osijeka i tehnolog iz Gavrilovića, govori Grabovac Zec dodajući kako je posebno zadovoljstvo to što je ove godine u cijelu priču uključen i Gavrilović.
Pojasnila nam je i po kojem principu se ocjenjuju kobasice te kako se ono provodi:
– Povjerenstvo ocjenjuje temeljem Pravilnika, a bazirali su se na pet kriterija. Prvo i osnovno je vanjski izgled, izgled prereza, miris, okus i konzistencija. Maksimalan broj postignutih bodova je mogao biti 180. Imamo naravno prva tri mjesta. Ta prva tri mjesta nose i određene nagrade. Prvo mjesto nosi 500 eura, drugo mjesto 400 i treće mjesto 300 eura te još određene poklon pakete tvrtke Gavrilović, rekla nam je Grabovac Zec.
Posebne čestitke svima je uputila gradonačelnica grada Petrinje Magdalena Komes koja je uz natjecatelje pohvalila i Petrinjce, sve proizvođače kobasica te sve one koji aktivno djeluju na promicanju razvoja Petrinje.
– Vjerujem da je kvaliteta ovogodišnjih kobasica još bolja nego prošle godine i da će svake godine bit sve bolja i da će odaziv bit sve veći. Vidimo da je interes zaista dobar i zbog toga što je Petrinja zapravo i tradicijom kobasičarski kraj. Imamo naravno i prvu hrvatsku tvornicu salame u našem gradu, podsjetila je gradonačelnica Komes te dodala kako je s gospodinom Majdakom, državnim tajnikom u Ministarstvu poljoprivrede, održala sastanak s inicijativom udruženja proizvođača i da se time brendira „petrinjska“, „banijska“ ili „banovska“ kobasica.