FOTO Obilježavanje dana Udruženja obrtnika Petrinja, Glina i Topusko

160

Udruženje obrtnika Petrinja, Glina i Topusko dana je obilježilo svoj dan, a ujedno su obilježili i blagdan svete Katarine, koja je zaštitnica obrtnika, te položili vijence na temelje srušene crkve Sv. Katarine.

Stjepan Panežić predsjednik Udruženja obrtnika Petrinje, Gline i Topuskog poručio je kako ni pandmeija ni potres nisu ugrožili poduzetnike na području Banovine, te kako se i dalje “ne daju”.

-Na radost svih nas broj obrta se povećao za nekih 15ak obrta u odnosu na prošlu godinu, a imamo svega dva ili tri zatvorena obrta. To su ljudi koji su se odlučili za zatvaranje, a jedan dio obrntnika još uvijek nema svoj poslovni prostor, ali oni ustraju i ne gube nadu, poručuje predsjednik Udruženja obrtnika.

Kada je riječ o obnovi nakon potresa, prije nekoliko mejseci obrtnici su ukazali nezadovoljstvo zbog zaposlenja obrtnika sa šireg područja Hrvatske, dok lokalni obrtnici nemaju posla. Predsjednik Stjepan Panežić pojasnio je kako je situacija sada djelomično bolja.

-Mi smo tu malo nezadovoljni, ali moramo shvatiti zakon i državne strukture. Pogođeni smo katastrofom. Jedan dio lokalnih obrtnika je angažiran u nekonstrukcijskoj obnovi, koja je već počela. Drugi dio se htio uključiti u rušenje, ali to trenutno stoji. Mislim da će biti raspisan natječan na koji će se pritom onda zainteresirani javljati, pojašnjava Stjepan.

Magdalena Komes, gradonačelnica Grada Petrinje koja je pojasnila kako je Grad oduvijek bio, a to će i dalje biti, podrška obrtnicima.

-Danas nam više no ikada treba zagovor svete Katarine i njezina zaštita, kazala je Magdalena Komes pritom misleći na sve nedaće koje su snašle obrtnike, od potresa pa do pandemije.

 

-Sretna sam unatoč nesretnim okolnostima što smo uspjeli privesti kraju radove u Centru novog života. Evo i sada mogu obavijestiti javnost da će svečano otvorenje biti 3. prosinca, dodaje gradonačelnica.

Oko 60 obrtnika, tijekom potresa, ostalo je bez svojih prostora u centru grada, a sada im je u Centru novog života ponuđen privremeni smještaj, a velika većina je već uselila u nove poslovne prostore.

Dožupan sisačko-moslavačke županije Mihael Jurić kazao je kako su upravo poduzetnici i obrtnici ti koji doprinose razvoju i boljitku cijele županije.

-Oni su ti koji pune proračune. Oni su ti koji su najosjetljivija, ali i najvažnija skupina našeg društva. Stoga njima pristupamo izrazito oprezno, poručuje dožupan podsjećajući na pogodnosti koje su osigurane u suradnji s Hrvatskom bankom, a time je omogućena povoljna kamatnan stopa koja se može spustiti čak do 0,3 posto.

Obrtnik i ugositelj iz Petrinje Danijel Jagić kazao je kako većina obrtnika je nastavilo sa svojim dosadašnjim radom tako što su promijenili grad ili su uzeli nove prostore koje su uspjeli pronaći.

-Optimizam je kod obrtnika uvijek bio na visokom nivou. Mi smo žilavi. Ne može nas nikakav potres smoriti, pojašnjava pozitivno obrtnik s područja Petrinje.

Trenutno je oko 400 obrtnika na podurčju Petrinje, a broj se i dalje povećava, pojašnjava Danijel Jagić dodajući kako je na obnovi angažirano uglavnom većina lokalnih obrtnika, a ponajviše građevinara.

 

 

 

 

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime