FOTO Otvorenje likovne kolonije „Ranjeni grad“ u Petrinji

Humanitarno događanje otvorila je gradonačelnica Grada Petrinje Magdalena Komes

178

U Petrinji su održani Dani sjećanja – Otvorenje likovne kolonije „Ranjeni grad“ – OŠ Mate Lovraka.

Viši cilj kolonije je da se svake godine održava barem jedna likovna kolonija, nakon čega bi koristili nastale umjetnine u razne svrhe, uglavnom u humanitarne i dobrotvorne svrhe.

Naime, na sam dan potresa koji je pogodio područje Banovine podijeljeno je sveukupno devet umjetnina i slika, pojasnio je Antun Pintar, predsjednik HVIDRA-e.

Predsjednik udruge podsjetio se tih stravičnih prizora kada je počelo tresti jer kako kaže, padale su umjetnine posvuda te su pojedinci koji su se tada nalazili u prostorima udruge posvuda pokušavali uloviti i spasiti umjetnine.

-Teško je donijeti odluku kome pomoći jer je svima potrebna pomoć. Tada smo donijeli odluku da ćemo pomoći ili obiteljima koje su jako nastradale u potresu ili će se kupovati stvari djeci obitelji koje su nastradale, kazao je Antun Pintar.

Na današnju likovnu koloniju bilo je pozvano čak 25 slikara od kojih se nažalost neki nisu mogli pojaviti zbog epidemiološke situacije i lošeg zdravstvenog stanja.

Događaj traje dva dana, a kako je pojasnio Pintar, obitelj koja će biti odabrana za primanje pomoći odabrat će Centar za socijalnu skrb s obzirom na to da oni imaju najbolji uvid u obiteljske situacije te koliko tko živi u lošim uvjetima.

Također je dodao kako se neće uručiti novac već se kupovati namještaj i ostale potrebite stvari, jer kako kaže, novac se pogubi i brzo ode, a pružena pomoć u obliku materije ostaje trajna.

Predsjednik udruge Peski- Art Đurđevac Franjo Mihočka kazao je njihova poveznica s Petrinjom jedna iznimno talentiranih slikarica, Edit Posavec, koja je rodom iz Petrinje zbog čega im je jako drago biti nazočnima na ovom događaju, a kako navodi, često se na sličnim događanjima susreću, obnavljaju prijateljstvo i surađuju.

Sveukupno četiri slikala i umjetnika je u Petrinju došlo iz Đurđevca, kazao je predsjednik dodajući je riječ o slikarima koji iza sebe imaju dugogodišnje karijere, od kojih su neki u slikanju i više od 50 godina.

Još jedan od slikara Saša Petruševski Novak, zagrebački je slikar, ali se priključio stubičancima. Poručio je kako mu ovo nije prvi ovakav susret u Petrinji, ali kako mu je bilo iznimno drago kada je dobio poziv od spomenute Edit Posavec.

Cijelo događanje popratila je i gradonačelnica grada Petrinje Magdalena Komes koja se zahvalila na organizaciji humanitarnog događaja koji je od iznimno velikog značaja.

Također, gradonačelnica je imala čast otvoriti svečano događanje likovne kolonije.

 

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime