FOTO / RUŽIČASTA ŠETNJA VELIKOM GORICOM Najbolja prevencija je rana detekcija!

Rak dojke najčešći je oblik tumora kod žena, a čak 90 % oboljelih može se izliječiti ako se bolest otkrije u početnom stadiju.

877

Listopad je mjesec borbe protiv raka dojke koji se obilježava u cijelome svijetu, a ususret 7. listopadu koji je proglašen Nacionalnim danom borbe protiv raka dojke u Hrvatskoj, Udruga edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije je edukativnom šetnjom glavnom velikogoričkom ulicom obilježila Dan ružičaste vrpce.

Prigodno, nošenjem ružičaste vrpce te s ružičastim balonima i ružama u rukama članice Udruge edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije su uz mnogobrojne građane prošetale gradom kako bi skrenule pozornost na važnost ranog otkrivanja raka dojke.

Redovitim pregledom, koji uključuje samopregled, mamografiju i ultrazvučni pregled dojki, rak dojke može se otkriti u ranom stadiju, kada su izgledi za izlječenje mnogo veći.

VEZANE VIJESTI
Velikogoričani nastupili na Dvoranskom prvenstvu Hrvatske

Predsjednica Udruge edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije Đurđa Dehin poručuje kako svijest žena od opasnosti koje nosi ova teška bolest i dalje nije na zadovoljavajućoj razini, stoga apelira na odaziv brojnim akcijama koje organiziraju s ciljem prevencije i edukacije.

Raspored akcija:

  • 15. 10 – “Za život” – tribina na temu raka dojke koju će održati Matea Lukšić ,magistra sestrinstva. Tribina će se održati u gradskoj vijećnici u Velikoj Gorici u 18 sati. Nakon tribine održat će se koncert Zdenke Kovačiček u Clubu 100 u 19:30 sati
  • Više o akcijama možete doznati ovdje

Rizični čimbenici

Rak dojke se najčešće javlja u dobi iznad 50 godina, ali se može javiti i u mladih žena. Postoje predispozicijski faktori za razvoj raka dojke, a to su: genetska predispozicija, žene koje su imale prvu menstruaciju prije 12. godine, koje nisu rodile ili su rađale nakon 30. godine, one koje su ušle u menopauzu nakon 55. godine i pretilost.

VEZANE VIJESTI
Velikogorička policija provodi akciju 'Poštujte naše znakove'

Simptomi na koje svakako treba obratiti pozornost i potražiti liječničku pomoć, a mogu upućivati na rak dojke, su: čvor u dojci, iscjedak iz dojke, promjene na koži dojke, uvučena bradavica, crvenilo, otok dojke te povećani limfni čvorovi ispod pazuha.

Spriječiti nastanak raka dojke nije moguće pa je upravo stoga nužno što ranije otkriti bolest. Više od 90 posto bolesnica s rakom dojke može se izliječiti ako se dijagnoza bolesti postavi u ranom stadiju i ispravno liječi. Petogodišnje preživljenje u tom je slučaju 96 posto. Mamografijom, koja se preporučuje kao metoda za probir, može se otkriti rak dojke do dvije godine ranije nego što tumor postane dovoljno velik da se može napipati.

VEZANE VIJESTI
VELIKA GORICA Provaljeno u kuću "usred bijela dana"

Od raka dojke oboljevaju i muškarci.

Ružičastoj šetnji Velikom Goricom pridružile su se i žene koje su uspješno preboljele rak dojke te poručile još jednom kako je “najbolja prevencija rana detekcija”.

Izvor: Portal Radio Banovina/hzjz.hr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here