FOTO U Sunji potpisani ugovori o sufinanciranju javnog riječnog prometa u SMŽ

177

U Dvorani Sven Lasta u Sunji župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak jutros je potpisao ugovore o sufinanciranju javnog riječnog prometa u Sisačko-moslavačkoj županiji za 2022. godinu kojim će se dogovoriti prometovanje skelom. Ugovorima je i za Općinu Martinsku Ves i za Općinu Sunju osigurano po 100 tisuća kuna.

 

Župan je pojasnio kako je prijevoz skelom od velikog značaja jer je prošle godine skelom prevezeno oko 16 tisuća vozila, a dodao je i kako je manjak smanjen na 6,4 milijuna kuna.

-U lipnju prošle godine Sisačko-mosalvačke županija imala je manjak od 51 milijun kuna, a danas je taj manjak oko 6,4 milijuna kuna, pojašnjava župan.

Načelnik Općine Sunja Grga Dragičević pojašnjava kako se sufinanciranje skelskih prijevoza nastavlja već niz godina i kako bez tog sufinanciranja ne bi bilo lako održati prijevoz putem skela koje se vrlo često kvare, lome, a popravci nisu nimalo povoljni.

-Trenutno imamo šestoricu zaposlenih na skelskim prijevozima, a ovih sto tisuća kuna će nam, osim za plaće tih radnika, jako dobro doći, pojašnjava načelnik Općine Sunja.

-Nažalost ako ne bude pomoći od županije, odnosno Ministarstva prometa i veza, mi nećemo moći opstati prometovanjem dviju skela i jednu ćemo morati sigurno zatvoriti. Najveće probleme imamo kada se podiže razina vode zbog čega moramo sjeći sajle koje nisu nimalo povoljne, pojašnjava Dragičević. Osim toga podsjetio je i kako se velik broj mladih ljudi iseljava zbog neadekvatne prometne povezanosti te kako se nada da će se tome stati na kraj.

Načelnik Općine Martinska Ves Stjepan Ivoš kazao je kako je ovaj način sufinanciranja skela dogovoren još 2013. godine, a od velikog značaja je još i danas.

-Problemi vezani uz skele su, kao što je rekao kolega Dragičević, ogromni. Mi na podurčju naše općine također imamo dvije skele, pojašnjava Ivoš.

Osim problema što su skele, i sve vezano uz njihovu adaptaciju, jako skupe, javlja se još veća problematika, a to je nedostatak radnika.

Zaključno, načelnici obje općine ukazali su na veliku zahvalnost zbog sufinanciranja jer, kako su i raniej naveli, prijevoz skelom, da ne primaju pomoć, ne bi bio ostvariv što bi iznimno naštetilo lokalnom stanovništvu kojem je to jedini adekvatni prijevozni put prema urbanim sredinama.

 

 

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime