FOTO Obilježavanje 30 godina postojanja velikogoričke HVIDRA-e

298

Velikogoričke HVIDRA obilježila je svoju 30. Obljetnicu, a time i dugi niz godina neprekidnog i uspješnog rada otkako je, na inicijativu ranjenika koji su stradali braneći suverenitet Hrvatske, osnovana davne 1992. godine.

Na polaganju vijenaca bio je i Ministar branitelja Tomo Medved koji je čestitao 30 godina od osnutka, a time i iskazao zahvalu na entuzijazmu i energiji koju ulažu na očuvanje sjećanja na žrtve Domovinskog rata.

-Drago mi je da su ovdje s nama uz hrvatske ratne vojne invalide članice obitelji, udovice hrvatskih branitelja, a to je naša najveća vrijednost. Želim ohrabriti hrvatske branitelje i ratne vojne invalide da se nikada ne umore ulagati svoju energiju u očuvanje tih naših vrijednosti koje smo iznijeli iz Domovinskog rata i svega onog što nas je krasilo u tim danima te da očuvamo to zajedništvo, poručio je Medved.

-Puno je scena i slika danas koje nas prisjećaju na slične situacije koje smo mi kao narod proživjeli. Zahvaljujući hrvatskim braniteljima i mudrosti našeg prvog predsjednika Franje Tuđmana mi smo svoju zemlju obranili i oslobodili. Sloboda koju danas imamo nije darovana već je krvlju plaćena, na što uvijek moramo podsjećati, dodaje Medved.

Obljetnicu je popratio i gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar koji je ukazao na to da je današnji dan jedinstvena prilika da se zahvalimo svima onima koji su obranili našu Domovinu.

-Danas je iznimno bitan datum za sve one koji su dali sve ono što su mogli, a nažalost neki se nisu vratili pa njima odajemo posebnu počast. Neki su imali tu nesreću da se nikada više nisu mogli vratiti svojim normalnim životima zbog čega zaslužuju maksimalno poštovanje i zahvalu koju im pružamo kao Grad, kazao je Ačkar.

Predsjednik udruge HVIDRA u Velikoj Gorici Željko Klasnić kazao je kako braniteljima i invalidskoj populaciji udruga pomaže na mnogo načina.

-Savjetujemo ih, upućujemo u pravne osobe, pružamo financijsku pomoć ako treba, navodi predsjednik.

Udruga broji 110 aktivnih članova, tj. ratnih invalida, a pasivnih članova ima oko 600. To su svi oni koji su u udruzi, ali ne sudjeluju aktivno u radu udruge. Udruga redovito organizira razne obljetnice, događanja i okupljanja kako bi se njegovalo zajedništvo i sjećanje na teške dane.

-Žrtva hrvatskih branitelja je nemjerljiva i ne može ni s čim usporediti. Dali smo doprinos onda kada je bilo najteže, a tako će biti ponovno ako zatreba.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime