Vrijedne članice Udruge žena Gora-Sibić su, nakon mnogo pripreme, sakupljanja, kuhanja i marljivog rada objavile ‘Gorsku kuharicu’ koja je obuhvatila sve tradicionalne recepte tog dijela Banovine.

Članice Udruge žena Gora-Sibić su tijekom prošle godine marljivo radile na izradi Gorske kuharice, odnosno kuharice s tradicijskim receptima s područja sela Gora, Sibić, Župić i ostalih naselja na području Banovine:

“Utvrdile smo potrebu pripreme Gorske kuharice na temelju činjenice da stanovništvo mjesta Gora te ostatka ruralnih područja na Banovini poprima obilježja izumiruće populacije, gdje prevladava starije stanovništvo. S nestankom generacija naših baka i djedova, postoji rizik da će s njima nestati i mirisi i okusi tradicionalnih jela u našim kuhinjama. Tradicijska prehrana na području Banovine uvjetovana je povijesnim i kulturnim naslijeđem tog područja, kao i starim običajima koji su se prenosili s koljena na koljeno, čime se oblikovao te i dalje oblikuje kulturni identitet lokalne zajednice. Gorskom kuharicom Udruga žena Gora-Sibić želi pridonijeti očuvanju nematerijalne kulturne baštine i povećati društvenu svijest o tradicijskom načinu prehrane kao alatu za oblikovanje kulturnog identiteta.”

Kuharicu možete preuzeti ovdje.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime