GOTOV SASTANAK HDZ-a i MOST-a: Karamarko i Petrov bit će potpredsjednici Vlade

590

Nakon dva sata razgovora završio je prvi sastanak HDZ-a i Mosta oko formiranja Vlade. Tomislav Karamarko i Božo Petrov potvrdili su da će biti u Vladi kao potpredsjednici. Karamarko je dodao kako još razmišlja hoće li biti potpredsjednik ili zamjenik premijera. 

Božo Petrov naglasio je kako je Mostu jako važno da preuzmu ministarstvo unutarnjih poslova i pravosuđa za što, istaknuo je, imaju stručne ljude. Tomislav Karamarko je kazao kako će se smanjiti broj ministarstava, na 17 plus još jedno novo koje bi bilo vezano za obitelj i demografiju. Dodali su kako će razgovore nastaviti sutra, a o tijeku današnjeg sastanka detaljno će izvijestiti mandatara Tihomira Oreškovića.

A kako je to izgledalo tijekom dana?

Čelnici HDZ-a i Mosta u središnjici HDZ-a počeli oko 14 i 30 pregovore o prijedlozima modela i formiranja nove vlade te prijedlozima podjele resora. U izaslanstvu Mosta koje je predvodio predsjednik Božo Petrov, došla je većina Mostovih saborskih zastupnika. Na pitanje zašto na sastanak nije došao i mandatar Tihomir Orešković, kako su to mediji nagađali, Petrov je kazao da ne zna je li mandatar bio u mogućnosti doći zbog svojih obveza.  Predsjednik Mosta nezavisnih lista Božo Petrov potvrdio je prije sastanka kako njegova stranka u pregovorima s HDZ-ovom Domoljubnom koalicijom traži čelne pozicije u ministarstvima unutarnjih poslova, pravosuđa, uprave, gospodarstva, poljoprivrede i zaštite okoliša. Petrov tada izjavio i kako nije upoznat s HDZ-ovim modelom Vlade po kojem bi se smanjio broj ministarstava na 17, rekavši kako je njihova ideja bila da model i broj ministarstava za početak bude ovakav kakav jest i koji bi se eventualno mijenjao nakon analize od tri do šest mjeseci, ako bi se pokazalo da je to bolje.

A uoči pregovora s MOST – om izjave su dali čelnici Domoljubne koalicije. Istaknuli su važnost reformske i stručne Vlade.  Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor izjavio je kako novom Vladom, za razliku od bivše SDP-ove, žele pokazati da će biti reformska vlada, istaknuvši važnost postavljanja najstručnijih ljudi na ministarska mjesta. Tomislav Karamarko, predsjednik HDZ-a kazao je kako će MOST-u prezentirati prijedloge o smanjenju broja ministarstava i povezivanju svih javnih poduzeća u holding po austrijskom modelu. Na pitanje hoće li inzistirati na ministarstvu unutarnjih poslova, Karamarko je rekao kako će biti prihvaćeni svi kvalitetni prijedlozi. Potvrdio je kako razmišljaju o smanjenju broja ministarstava na 16 ili 17. Koliko će to kolegama biti prihvatljivo, vidjet ćemo, dodao je Karamarko prije sastanka.

I kolege su prihvatile. Dakle, prije nešto manje od sat vremena, ponovimo, okončan je sastanak HDZ-a i Mosta. Tomislav Karamarko je kazao kako će se smanjiti broj ministarstava, na 17 plus još jedno novo koje bi bilo vezano za obitelj i demografiju. Božo Petrov naglasio je kako je Mostu jako važno da preuzmu ministarstvo unutarnjih poslova i pravosuđa. Potvrdili su da će biti u Vladi kao potpredsjednici. Razgovori oko formiranja buduće Vlade između HDZ-a i MOST-a bit će nastavljeni sutra.

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime