HBOR lani podržao gospodarstvenike sa 7,7 milijardi kuna

151

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) podržala je tijekom 2021. gospodarstvenike s gotovo 1.800 plasmana u ukupnom iznosu od 7,7 milijardi kuna, izvijestili su u četvrtak iz HBOR-a, koji je lani ostvario dobit u iznosu 187,1 milijun kuna, što je rast od 136 posto prema godini prije.

HBOR je, kako navode u priopćenju, u 2021. ostvario ukupne prihode u iznosu od 728,64 milijuna kuna, rashode u iznosu od 541,56 milijuna kuna i dobit od 187,08 milijuna kuna.

Dobit je veća je za 107,74 milijuna kuna, odnosno za 136 posto, na što je, kako objašnjavaju, najznačajnije utjecalo veće ostvarenje prihoda od kamata, manje ostvarenje rashoda od kamata, smanjenje gubitka od umanjenja vrijednosti i rezerviranja, kao i veće ostvarenje ostalih prihoda.

Podaci iz revidiranog godišnjeg financijskog izvješća HBOR-a za prošlu godinu pokazuju da je više od 70 posto svih kredita koji su odobreni poduzetnicima u okviru mjera covid-19 bilo podržano mjerama HBOR-a – kreditnim sredstvima ili programima osiguranja povrata kredita.

Putem tih programa HBOR je poduzetnicima odobrio više od 2,1 milijarde kuna kredita za očuvanje likvidnosti.

Također, kako bi poslovne banke potaknuo na odobravanje novih kredita za likvidnost poduzetnicima HBOR je u okviru mjera covid-19 provodio programe osiguranja kredita za likvidnost izvoznika i izdavanja jamstava po kojima je preuzimao i do 100 posto rizika povrata kredita.

Do kraja 2021. uz HBOR-ovo osiguranje poduzetnicima je odobreno više od tri milijarde kuna novih kredita za likvidnost, navodi se u priopćenju.

Predsjednica Uprave HBOR-a Tamara Perko u priopćenju ističe da podaci HNB-a na 31. prosinca 2021. o ukupnoj izloženosti poslovnih banaka po covid mjerama ukazuju na to da je više od 70 posto svih kredita koji su odobreni poduzetnicima bilo podržano mjerama HBOR-a – kreditnim sredstvima ili programima osiguranja povrata kredita.

“Ovaj udio posebno dolazi do izražaja kada se uzme u obzir da HBOR zapošljava samo dva posto ukupnog broja zaposlenih u hrvatskom bankovnom sustavu u kojem HBOR-ova aktiva čini tek 5,4 posto ukupne aktive”, istaknula je.

Najbrojniji korisnici mali i srednji poduzetnici, izvoznici podržani s više od 4 milijarde kuna

Iz HBOR-a u priopćenju iznose i podatke da su najbrojniji korisnici njihovih kredita i u 2021. bili mali i srednji poduzetnici kojima je odobreno 1.108 kredita, odnosno 93 posto ukupnog broja odobrenih kredita.

Hrvatske izvoznike HBOR je tijekom 2021. podržao s više od 700 plasmana i ukupnim iznosom većim od četiri milijarde kuna, izvijestili su iz HBOR-a, izdvajajući u priopćenju i sniženje kamatnih stopa za niz programa, posebne pogodnosti za potresom pogođena područja, besplatnu tehničku pomoć i dr.

Podsjećaju također kako su u 2021. intenzivno radili i na razvoju nekoliko financijskih instrumenata u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) ukupne vrijednosti 1,925 milijardi kuna.

Financijski instrumenti će se odnositi na povoljne kredite, jamstva te razvoj novih fondova rizičnog kapitala.

Iz HBOR-a pritom naglašavaju da će sve investicije financirane iz tog izvora morati biti usklađene s načelom nenanošenja bitne štete okolišu (DNSH načelo – Do no significant harm).

Također, tijekom 2021. HBOR je započeo s projektom preusmjeravanja poslovanja prema održivom financiranju i zelenoj tranziciji za čiju su provedbu odobrena sredstva Europske komisije.

HBOR je u proteklom razdoblju pokrenuo i niz inicijativa za razvoj tržišta rizičnog i vlasničkog kapitala.

Tijekom 2021. dva fonda osnovana u okviru programa CROGIP (Croatian Growth Investment Programme) provela su svoja prva ulaganja, a stvoreni su i preduvjeti za osnivanje još dva fonda, od kojih je jedan namijenjen transferu tehnologija, odnosno povezivanju znanosti i gospodarstva. Fond, minimalne veličine 40 milijuna eura, bit će osnovan u suradnji s Europskim investicijskim fondom (EIF) i slovenskom razvojnom i izvoznom bankom (SID). Fond će financirati komercijalizaciju inovativnih tehnoloških i znanstvenih rješenja hrvatskih i slovenskih sveučilišta, istraživačkih instituta i centara vrijednosti. Trenutno je u tijeku proces odabira društva koje će upravljati fondom, a taj proces provodi EIF, navode iz HBOR-a.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime