Hrvatski Čuntić proslavio blagdan Sv. Antuna Padovanskog

975

Mještani Hrvatskog Čuntića u subotu, 13. lipnja 2015., tradicionalno su obilježili Dan svog sela Svetog Antuna Padovanskog. Bogat cjelodnevni program krenuo je Svetom misom u 11 sati u župnoj crkvi Sv. Antuna Padovanskog a misno slavlje je predvodio, uz svećenike Glinsko-petrinjskog dekanata, fra Mario Cifrak, profesor na zagrebačkom Katoličkom bogoslovnom fakultetu. Misnom slavlju prethodila je procesija i blagoslov oltarne slike sv. Antuna, a čuntićki župnik pater Petar Žagar je tom prigodom rekao kako je to replika stare oltarne slike koja je bila do 1909. godine kada je nabavljen novi oltar s kipom sv. Antuna i koji je bio sve do Domovinskog rata.
Na proslavi Antunova nazočili su sisačko-moslavački župan Ivo Žinić i predsjednica Županijske skupštine Ivanka Roksandić te petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović.
Nakon mise otvorena je izložba „Od lana do stana“ kojom mještani žele sačuvati kulturnu baštinu svoga kraja, a otvorio ju je gradonačelnik Darinko Dumbović, koji je pohvalio ovaj događaj, te posebno je pohvalio vrijedne ruke koje su pripremile izložbu, pri tome istaknuvši: „Bogatstvo i ljubav i sve ovo što danas u ovoj izložbi vidimo radile su na kraju vrijedne ruke našeg čovjeka. Čovjeka koji se nikada nije dao i moramo se sjetiti da je na ovim prostorima mnogo toga bilo devastirano. Na ovim prostorima su bili iskopani i rovovi, na ovim prostorima vjerujem i siguran sam da smo za sva vremena te iste rovove zatrpali. Nikada više ne smijemo doći u priliku da obnavljamo ovi našu crkvu, jer ona je naša svetinja, ona mora biti svetinja ne samo za vjernika, ona mora biti svetinja za svakoga čovjeka.”
Prigodnu izložbu tradicijskih alata i opreme Udruge Izvor iz Čuntića, te pratili kratak prigodan program, koji su, za ovaj sveti dan naselja na Banovini, priredili mještani pratili su i župan te predsjednica Županijske skupštine. Župan je u svom obraćanju posebnu pozornost posvetio čuvanju i održavanju, ne samo tradicije i kulture ovog područja, nego i samog života na prostorima Banovine: „Mi moramo ovdje sačuvati život. Mnogi mladi su otišli, ali zato smo mi tu. Bez obzira na različite političke stavove moramo zajednički raditi na tome da sačuvamo život i omogućimo ostanak ovdje, prije svih mladih ljudi. Jer, ako ne bude čovjeka ovdje, neće biti ni župe, neće biti ni crkve“, rekao je župan čestitajući svima blagdan Svetog Antuna Padovanskog.

Izvor: www.smz.hr, www.petrinja.hr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here