KARAKAL Mačka vrijedna 150.000 kuna

5044

Na nedavnoj izložbi mačaka u Rusiji predstavljen je i karakal – afroazijska mačka vrijedna vrtoglavih 150.000 kuna.

Karakal imena Demo Moore, rijedak je mačak iz roda Caracal, afroazijskih mačaka srednje veličine.

Mačići karakala vrijede 150 000 kuna, a Demova vlasnica kaže kako ga je kupila za cca 110 000 kuna i to zato što se predbilježila nekoliko godina ranije.

Najčešće nastanjuje suhe stepe, polupustinje te savane, no sve ih se češće može naći u stanovima imućnih ljudi kojima je posjedovanje ovakve mačke statusni simbol.

Karakal je mršava, ali ipak mišićava mačka, s dugim nogama i kratkim repom. Mužjaci su teški 13-19 kilograma, dok je tjelesna masa ženki 6-12 kilograma. Nalikuje risu; dugo se smatralo da je karakal bliski srodnik riseva. Duljina tijela je 55-91 centimetar, a rep je relativno kratak, sa svojih 22-31 centimetar.  Visina ramena varira između 38 i 50 centimetara. U usporedbi s risevima, ima dulje noge i kraće krzno.

Boja krzna varira između crvenkaste, sive i boje pijeska. Česti su i melanistički (crni) karakali. Najuočljivije obilježje karakala su izdužene, resaste crne uši, koje objašnjavaju podrijetlo njegova imena. Mladuncima su uši crne i sa vanjske strane, što nestaje kada odrastu.

Ponašanje i prehrana

Odrasli karakal živi sam, rijetko u paru. Lovi šuljajući se, sve dok ne dođe na udaljenost od 5 metara, kada počinje brzo trčati i skakati. Manji plijen ubija ugrizom u potiljak, dok veću životinju ugrize u grlo, pa ju razdere svojim kandžama. Ako je plijen prevelik, pa ga ne može odjednom pojesti, sakriva ga, te se vrati poslije po njega. Često plijen sakriva u drveću.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime