Karlovac: poplavljeno 255 kuća i 84 gospodarska objekta

431

Vodostaji Kupe i Korane, koji su već u petak ujutro premašili sva perdviđanja i rekorde, u podne su se s 852 centimetra visine izjednačili, a po ocjeni Županijskog stožera zaštite i spašavanja, najgora je situacija na širem području grada Karlovca, gdje je poplavljno 255 kuća i 84 gospodarska objekta.

Ipak, zahvaljujući dobroj pripremi i organizaciji rada, nije bilo potrebe za evakuacijom stanovništva, osim pojedinačnih slučajeva, rečeno je na sjednici toga stožera.

Na području Duga Rese, problematičnim je ocijenjeno stanje u Sv. Petru i Šeketinom brdu; jedan je objekt poplavljen u Gornjem Mrzlom Polju, a na području općine Barilović poplavljen je dio objekata na potezu od Belajskih Poljica do Barilovića. Na prostoru grada Ogulina niz je za promet zatvorenih prometnica, ali nema poplavljenih objekata. U cijeloj je Karlovačkoj županiji poplavljen velik broj županijskih i lokalnih cesta i sve su zatvorene za promet te propisno označene i osigurane, rečeno je na sjednici.

Stožer je priopćenjem medijima pohvalio rad operativnih snaga za zaštitu i spašavanje na terenu, mjesne odbore koji su pravovremeno i dobro organizirali sustav obrane od poplave na svom području, te koordinacija gradskih i općinskih stožera i operativnih snaga s komunalnim poduzećima, koja su svu svoju tehniku stavila na raspolaganje.

“Potrebno je da sve službe i dalje obavljaju svoj posao u skladu sa zadaćama, posebno zato jer se očekuju problemi nizvodno od Karlovca”, navodi se i dodaje da ondje nema izgrađenih nasipa i drugih vodozaštitnih objekata.

Župan Ivan Vučić izvijestio je da prema uputama Državnog povjerenstva za procjenu štete od elementarnih nepogoda, s proglašenjem elementarne nepogode treba pričekati dok se ne obuhvate sve štete u pogođenim gradovima i općinama.

Uz članove Stožera, sjednici su nazočili  zapovjednik snaga civilne zaštite RH Robert Mikac i zapovjednik intervencijske postrojbe civilne zaštite RH Mladen Boričević. O situaciji na poplavljenim područjima izvijestili su predstojnik Područnog ureda DUZS Karlovac Martin Barić, glavni vatrogasni zapovjednik Karlovačke županije Goran Franković i voditeljica ispostave Hrvatskih voda u Karlovcu Biljanja Željeznjak.

 

Izvor: Hina

Foto: FaH

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here