LD Jelen Hrvatska Dubica omogućeno kvalitetnije gospodarenje lovištem

Potpisan dodatak Ugovora o produljenju zakupa prava lova u zajedničkom otvorenom lovištu broj: III/122 – Hrvatska Dubica

624

Sisačko – moslavački župan Ivo Žinić, uz kojeg su bili njegovi zamjenici Roman Rosavec i Ivan Celjak, potpisao je 10. travnja u sjedištu Županije u Sisku s predsjednikom Lovačkog društva „Jelen“ Hrvatska Dubica Matijom Mikulićem Dodatak Ugovora o produljenju zakupa prava lova u zajedničkom otvorenom lovištu broj: III/122 – Hrvatska Dubica.

Riječ je o završetku trogodišnjeg, zahtjevnog procesa, kojim je Lovačkom društvu „Jelen“ Hrvatska Dubica omogućeno kvalitetnije gospodarenje lovištem, napomenuo je prilikom potpisivanja župan Žinić.

„Mi kao Županija raspolažemo s 38 zajedničkih lovišta. „Jelen“ Hrvatska Dubica je jedno od tih lovačkih društava koje na svom području izvrsno gospodari s lovištem koje im je dodijeljeno. U pregovorima s Hrvatskim šumama smo, na zahtjev ovog lovačkog društva, došli do toga da jednu površinu od 538 hektara dodijelimo ovom društvu. Danas potpisujemo ugovor kojim to i činimo“, kazao je Žinić.

Predsjednik Lovačkog društva „Jelen“ Hrvatska Dubica Matija Mikulić potvrdio je kako je procedura bila iznimno zahtjevna te zahvalio Županiji i županu na pomoći pohvalivši suradnju sa Županijom koja je, po njegovom mišljenju, posljednjih godina bolja no ikad.

„Ovaj pravni postupak koji smo mi pokrenuli trajao je tri godine. Uspjeli smo, uz veliku upornost Izvršnog odbora Lovačkog društva „Jelen“ Hrvatska Dubica, ali i uz izuzetnu pomoć župana koji je prepoznao naš problem i uključio se u taj postupak. Mislim, da njega nije bilo, da ovaj postupak, vrlo težak i zahtjevan, ne bi bio okončan. Taj je dio lovišta bio problematičan, kako za državno lovište, tako i za naše društvo, jer je granica bila na polovici županijske ceste. Prilikom izlijetanja divljači na prometnicu stalno je dolazilo do prijepora oko odgovornosti i naknade za štetu“, rekao je Mikulić.

Lovačko zajedništvo, druželjubivost i otvorenost za suradnju prepoznato je na svim razinama pa je tako i suradnja lovaca i županije prerasla u partnerstvo slijedom kojeg lovačka društva i udruge dobivaju i donacije za unapređenje i razvoj lovstva, dodao je Žinić.

„Kroz svoj sustav lovozakupnina, Sisačko – moslavačka je županija u prošloj godini vratila nazad lovačkim društvima milijun i 433 tisuće kuna. Ovo lovačko društvo participiralo je u tom natječaju i dobilo oko 13 i pol tisuća kuna za premije osiguranja, ali i za određena kapitalna ulaganja u svom lovištu. Vjerujem da ćemo i ubuduće, kroz sustav poticajnih mjera, omogućiti još kvalitetnije gospodarenje tim lovištima. Moram naglasiti da su lovačke udruge dosta racionalne. Sva lovačka društva redovito izvršavaju svoje obaveze, svi su platili zakupnine u prošloj, ali i u ovoj godini. Tako možemo osigurati određena sredstva i za ulaganje u budućnosti. Vjerujem da ćemo napraviti i neke nove poticaj mjere, a svakako nam je cilj razvoj lovnog turizma na području naše županije“, zaključio je Žinić.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime