Izdvijeno iz programa RTB 17.svibnja 2019.

Obilne oborine koje su napadale u proteklih nekoliko dana prouzročile su nedaće stanovnicima uz rijeke, a iako su vodostaji Une i Save u opadanju, desetak kuća u Maloj Gorici kod Petrinje ostalo je odsječeno zbog izlijevanja rijeke Kupe.

Mještane poplavljenih kuća jutros je obišao petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović, pritom se osvrnuvši na situaciju na terenu:

“Vidimo da stanje u Maloj Gorici nije dobro. U zadnjih par dana smo imali olujno nevrijeme koje je prouzročilo dosta problema. Nadali smo se da će nedaće nekako zaobići Petrinju, ali nažalost, ona se i ovoga puta našla na “udaru” elementarnih nepogoda. Prije par dana smo imali problem u dolini Petrinjčice gdje se izlila i gdje su mnogi građani koji se bave ratarstvom doživjeli ogromne štete. Ovo u Maloj Gorici je jedna druga nepogoda u kojoj je desetak kuća odsječeno i koje moramo obići. Vatrogasci su angažirani i mislim da zbog ovakvih šteta moramo u Petrinji proglasiti elementarnu nepogodu.”

Mještanka Male Gorice Andreja Kovač Valenšak svjedoči o problemima koje joj je izlijevanje Kupe donijelo. Bez čamca ne može nigdje, a poplavljeno joj je cijelo imanje. Glavni problem vidi u nečišćenju korita rijeka: “Svake godine ista priča, ne čiste nam korita rijeka i to smatram glavnim problemom i razlogom njihova izlijevanja. Ovako sam kao na otoku, poplavljena i okružena vodom, kretati se mogu jedino čamcem.”

Štete nastale izlijevanjem Kupe tek će se zbrajati, a kako bi olakšali koliko mogu, vatrogasci JVP-a Petrinja i gradonačelnik sa suradnicima podijelili su zabrinutim mještanima Male Gorice pakete s hranom i higijenskim potrepštinama.

Foto: Facebook “Rad za naš grad”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here